«Ens sentim com enmig d’un hospital de campanya

La pandèmia està agreujant la situació de les persones que pateixen exclusió social, que a Catalunya l’Informe Foessa de Càritas situa en el 19,3% de la població. La crua realitat se’ns apareix més descarnada que mai: les autoritats sanitàries ens demanen el confinament, però hi ha moltes persones que no tenen habitatge o que el tenen molt precari; la impossibilitat d’anar a treballar ha deixat famílies senceres sense cap mena d’ingrés; les mares soles amb infants encara ho tenen més difícil per aconseguir algun sosteniment familiar. Però és que les mateixes entitats socials també han hagut de compaginar el confinament requerit amb l’atenció continuada a les persones més necessitades, que han vist com s’incrementaven com a conseqüència de la pandèmia. I ho fan gràcies a la complicitat dels seus voluntaris i treballadors.


Un exemple el trobem en la Fundació del Convent de Santa Clara de Manresa (www.fundaciodelconventdesantaclara.org), liderada per la monja dominica sor Lucía Caram. “La Fundació té molts fronts oberts, però també n’hem hagut d’obrir de nous a causa d’aquest drama humanitari”, ens explica. “Ens sentim com enmig d’un hospital de campanya, en una guerra en la qual creixen la por, la tristesa i la inseguretat.” “Als voluntaris de més de 60 anys els tenim a casa fent tasques de suport, com mascaretes o trucades telefòniques. Són uns 70. Els més joves, uns 40, ens ajuden a fer lots de menjar, preparar els pisos d’acollida, repartir aliments, fer compres, buscar ajudes econòmiques.”


La Fundació ajuda directament 1.750 famílies a partir de tots els recursos que ofereix. La Plataforma dels Aliments continua l’assistència a 1.600 famílies, per la qual cosa s’ha activat el lliurament de lots a 3 o 4 setmanes vista. Un grup de voluntaris porta a domicili els lots de menjar, als quals s’afegeixen productes d’higiene personal i de neteja de la llar.


Així mateix, pel que fa al programa Invulnerables de lluita contra la pobresa infantil, s’ha activat el suport i la comunicació on line amb les famílies. “Hi mantenim contacte diari”, explica sor Lucía, “proposem activitats per als nens i els pares, fem trucades de seguiment i ajudes de menjar i de connexions a Internet, gràcies al suport de Fundació “la Caixa” i de l’empresa Fibracat. S’està fent un pla de treball i acompanyament a un centenar de famílies que hi està responent molt bé. Amb el suport de CaixaProinfància podrem activar noves línies d’ajudes per afrontar la situació educativa.”


Altres projectes de la Fundació també tiren endavant malgrat la pandèmia. La vintena de persones que estan acollides a la residència estan confinades, però reben un seguiment i acompanyament personalitzat de forma telemàtica. L’equip d’habitatge està fent el seguiment dels 22 pisos que té la Fundació i ha suspès el lloguer social que fins ara pagaven els seus llogaters. “Aquest dies hem activat dos serveis més”, explica la monja dominica. D’una banda, les dones del taller de santa Clara fan mascaretes a casa seva per a les residències d’avis, amb material homologat. Els voluntaris s’encarreguen de repartir-les. De l’altra, s’han posat en marxa 5 habitatges per a personal sanitari.


Sor Lucía Caram no amaga una certa sensació de saturació davant l’augment de les dificultats de les persones pobres o en risc d’exclusió social: “Molta gent que podia viure o sobreviure amb petites feines avui ha perdut la feina, i no té ni atur, ni ajudes, ni res. Haurem de tornar a activar recursos assistencials, però ara per arribar a més gent. També caldrà ajudar-los psicològicament. I pel que fa als joves que tenim acollits, malauradament, el seu procés integració i d’inserció potser serà més lent. També ens hem d’organitzar per aconseguir recursos econòmics, perquè sols no podem, i les administracions quedaran encara més tocades.”


I malgrat això, fa seu el crit que més ha ressonat aquests dies a primera línia de la lluita contra la pandèmia: “Ens en sortirem.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!