El Papa demana als sacerdots que "es deixin rentar els peus"

El Papa ha presidit aquest Dijous Sant, sense presència física de fidels, la Missa In Coena Domini. Ha estat a la Basílica vaticana per primera vegada en el seu pontificat, ja que ho havia fet sempre fins ara en una presó de Roma. Francesc ha centrat les seves reflexions en la paradoxa viscuda aquella “nit en què el més gran es fa petit” (Jn 13, 3-5). En una improvisada homilia, el pontífex ha dit que Eucaristia, servei, unció són els tres eixos que marquen “la realitat d’aquesta celebració”. Adreçant-se als sacerdots, pels quals ha pregat especialment, el Sant Pare els ha demanat que “siguin grans perdonadors” i que “es deixin rentar els peus”, que es deixin ajudar.

El rentat dels peus, realitzat els anys anteriors pel Papa a persones privades de llibertat, pobres i refugiats, no s’ha fet aquesta vegada, a causa de el distanciament social demanat per les autoritats per prevenir els contagis de coronavirus. El Sant Pare ha destacat, en un dels seus punts de comentari, que “el Senyor vol quedar-se amb nosaltres en l’Eucaristia, i nosaltres ens convertim sempre en sagraris dek Senyor”, i ha invitat els creients a “portar-lo a dintre per entrar al Regne del Cel”. Sobre el servei, el bisbe de Roma ha recordat que “és una condició per entrar en el mateix Regne, alhora que passa per deixar que el Senyor el faci sobre cadascú de nosaltres, cosa sovint difícil d’entendre“.

En un altre moment, Francesc ha expressat el seu desig de ser, especialment aquest Dijous Sant, molt a prop de tots els sacerdots, “ungits per celebrar l’Eucaristia i per servir”. El Papa, que no ha presidit aquesta Setmana Santa la Missa Crismal amb els sacerdots de Roma, ha anunciat que espera poder celebrar-la “abans de Pentecosta”. En aquest context, ha recordat principalment “els preveres que ofereixen les seves vides pel Senyor, que són servidors”. Igualment s’ha referit als “més de 60 sacerdots que han mort a Itàlia per l’atenció dels malalts en els hospitals”. A més, ha pregat també pels metges i les infermeres, i els ha qualificat de “sants de la porta del costat”.

El pontífex ha tingut, d’altra banda, un record especial per als sacerdots que són lluny, i ha donat a conèixer la carta d’un franciscà capellà d’una presó, que explica com viu aquesta Setmana Santa amb els presos. Ha elogiat, a més, els qui han anat lluny per portar l’evangeli i moren també a causa de l’epidèmia en aquest lloc llunyà, perquè no estaven preparats, perquè no tenien anticossos, i dels quals “ningú no coneix el seu nom”. I al final de la predicació, el Sant Pare ha fet una crida a tots els preveres perquè tinguin “un cor gran de generositat en el perdó, perquè aquesta és la pauta en què tots serem valorats”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!