Joan Hernández Serret, director del Grup de treball Estable de Religions (GTER) i també professor universitari, ha explicat aquest dimecres a Ràdio Estel que “s’està treballant en l’organització d’un acte interreligiós de comiat per a les víctimes del coronavirus”. D’altra banda, el Comitè de la Fraternitat Humana ha convocat per a aquest dijous 14 de maig una jornada interreligiosa de pregària, dejuni i obres de caritat a la qual s’ha sumat el Papa Francesc. El pontífex ha convidat la comunitat catòlica del mon a ser-hi present, si més no, en esperit. El director del GTER ha parlat d’aquesta realitat, la de les religions diverses que conviuen a Catalunya, en coordinació i en diàleg permanent, com també de la mateixa convocatòria mundial d’aquest dijous.
En una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat, el també professor ha dit que, en aquest temps d’estat d’alarma, han estat treballant conjuntament totes les religions, sobretot per trobar “la manera d’acompanyar els mallats i els qui estaven a punt de morir, motiu pel qual es va crear material audiovisual per fer-lo arribar, des de la Generalitat i els hospitals, a les persones malaltes, com a acompanyament espiritual, ja que no es podia accedir a elles”. A més, Hernández ha afegit que, “ara que ja ens hi podem apropar, s’ha fet un manifest en què totes les creences expressen algunes idees, com ara que no creuen en l’oposició entre ciència i fe o que aquesta pandèmia no es cap càstig”. Pel que fa a la pregaria conjunta que es farà aquest dijous, el director del Grup de Treball Estable de Religions ha comentat que “és important que els creients facin pregària en aquest moment”. Igualment ha explicat que coincideix amb la mateixa jornada en què, “a nivell budista, es fan precisament aquest dijous uns ensenyaments per a tot el món, i que serà molt important per a una població que està patint i ho està passant molt malament”.
En un altre moment, Joan Hernández s’ha referit a la preparació, a Catalunya, d’una trobada interreligiosa de comiat als difunts de la pandèmia. Ha dit que “s’està treballant en el projecte per tirar-lo endavant quan sigui possible, després del desconfinament”. També ha explicat que “justament es vol que també hi participi gent propera i que serveixi com a comiat per persones com Riay Tatary, històric dirigent dels musulmans espanyols, que va morir, com també la seva dona, a causa del coronavirus”. El professor també ha explicat que aquesta pregària “es podrà oferir a totes les persones, siguin de la religió que siguin”. Finalment, Hernández ha explicat la importància d’aquest acte, perquè “sense fer la cerimònia et queda una sensació de transitorietat que et deixa confós”. Ha conclòs que, “en el cas dels musulmans, ens trobem que no tenen cementiris per poder enterrar els difunts, fet que encara ha complicat més la situació en un mes important com és el Ramadà”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 13 de maig.