“A l'Àfrica

El vaticini dels experts sanitaris mundials era, a principis de març, que l’Àfrica estaria al límit de la catàstrofe humanitària. La realitat, a mitjans de maig, és que el nombre de contagis no arriba a 100.000 i el nombre de defuncions queda per sota de 3.000. Les visions apocalíptiques que sempre acompanyen aquest continent, per tant, no s’han complert. Jaume Castro, responsable de la Comunitat de Sant Egidi a Catalunya, coneix bé la realitat africana perquè, des del seu col·lectiu, realitzen allà una important tasca social i humanitària. En una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat, Castro ha dit aquest dimarts que “l’expansió de la pandèmia està sent molt més lenta al continent africà, on la situació és molt diferent”. El principal motiu és que “es tracta d’una població jove acostumada a lluitar amb virus i malalties”. També ha dit que “tot i la manca de recursos mèdics, són països que estan acostumats a afrontar crisi mèdiques i humanitàries, i això no és una qüestió menor”.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 19 de maig.
En un altre moment, Jaume Castro ha explicat com és la tasca que la Comunitat de Sant Egidi està fent a l’Àfrica, on tota la seva xarxa es dedica a “nombroses iniciatives que tenen com a finalitat fer prevenció i portar endavant les mesures de seguretat per evitar la pandèmia”. El responsable de l’entitat fundada per Andrea Riccardi ha afegit que aquest servei “és molt important en una societat acostumada a les cures màgiques o noticies falses que no porten al discerniment sanitari”. A més d’accions al continent, Castro ha explicat que “el servei que realitza a Europa, amb la crisi del coronavirus, ha estat eficient i cautelós, perquè hi ha l’experiència d’altres crisis a l’Àfrica, com és el la de la SIDA i també l’ebola”. Igualment ha afegit que “aquesta experiència ha permès la comunitat tenir els protocols necessaris per poder treballar amb seguretat des de casa i no cometre errors en la crisi del coronavirus”.

Castro ha comentat també que, amb aquesta vivència, Sant Egidi “s’ha preocupat dels qui no tenen casa i de tants ancians que han viscut la soledat i l’aïllament, a casa i a les residencies”. En aquesta línia, ha afegit que els membres de la comunitat “han mirat de construir una xarxa per arribar als pobres”. Finalment, el responsable d’aquest col·lectiu catòlica a Barcelon ha assegurat que “tots ens trobem en la mateixa barca, i hem de remar junts perquè la crisi ens ha posat al límit de la nostra fragilitat com a societat”. Finalment Jaume Castro ha destacat que “cal viure com una sola família humana, units i solidaris”, i que “no podem oblidar l’Àfrica, perquè no s’escampi la crisi i evitar així una situació dramàtica”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!