Quan el 24 de gener, festa de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes, el Papa va signar el missatge anual per la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials que celebrem aquest diumenge, encara no s’havia desfermat la pandèmia i, no obstant això, l’actualitat del seu contingut és ben palesa. El tema, força original en un missatge pontifici, és el protagonisme del gènere de la narració, del relat, de les històries de vida. Francesc, que en la seva predicació apel·la sovint a experiències viscudes, dedica el seu missatge a la importància d’explicar històries des dels altaveus de la comunicació: «Històries que construeixin i no destrueixin, històries que ajudin a retrobar les arrels i la força per avançar plegats. Enmig de la confusió de les veus i dels missatges que ens envolten, necessitem una narració humana, que ens parli de nosaltres i de la bellesa que posseïm. Una narració que sàpiga mirar el món i els esdeveniments amb tendresa; que expliqui que som part d’un teixit viu, que reveli l’entreteixit dels fils amb els quals estem units els uns i els altres.»
En un temps en el qual milions de persones s’han mostrat àvides d’informació, els mitjans de comunicació han disparat les seves audiències. L’ús de les principals plataformes socials ha experimentat un augment del 55%. No obstant això, l’excés d’informació ens enfarfega, ens desorienta, ens narcotitza i ens afligeix. I cada dia hem hagut de fer una tria de la gran quantitat de dades que ens arriben, hem hagut d’escollir aquelles que més poden afavorir i fins i tot esperançar els altres. Hem esdevingut, molts de nosaltres, agents d’explicació d’històries. I de la mateixa manera que quan arribava una pila de cartes postals escrites «per a la tropa» —com definia gràficament un cardenal—, hom privilegia aquella lletra que és manuscrita, que sap que és pensada precisament per a mi. Voldríem consumir solament aquell missatge que ens han fet arribar amb amor. «Per obra de l’Esperit Sant cada història, fins i tot la que sembla escrita amb ratlles més torçades, pot tor- nar-se inspirada, pot renéixer com una obra mestra, convertint-se en un apèn- dix de l’Evangeli», diu Francesc.
Donem suport als mitjans de comunicació de proximitat. Catalunya Cristiana i Ràdio Estel —avui també presents a les xarxes— són, des dels seus orígens, plataformes per difondre testimonis, històries de vida, relats que arriben al cor cercant la conversió. Com deia Benet XVI i recull Francesc, l’Evangeli no és sols una comunicació de coses que es poden saber sinó de fets que canvien la vida.
CATALUNYA CRISTIANA i RÀDIO ESTEL continuen fent el seu servei puntual durant la pandèmia. El setmanari es pot llegir a través de la pàgina web i les xarxes socials, i Ràdio Estel continua emetent les vint-i-quatre hores. Però els ingressos han migrat molt. Per això us demanem una vegada més la vostra col·laboració generosa: ES96 2100 3013 2022 0039 1741.