A causa de l’estat d’alarma provocat per la pandèmia del Covid-19, moltes persones han estat víctimes de desnonaments invisibles, causats pel tancament de pensions i habitacions de relloguer. En el cas de Barcelona, aquesta situació s’ha solucionat parcialment gràcies a l’obertura de 620 places d’emergència que l’ajuntament ha habilitat en els darrers mesos. No obstant això, l’impacte econòmic i sanitari de la pandèmia ha fet que diverses entitats socials hagin activat les alarmes per analitzar quina és la situació actual a la capital catalana.
Una d’aquestes entitats és Arrels Fundació, que el passat 14 de maig va organitzar un recompte que pretenia “dimensionar la problemàtica i respondre totes aquestes preguntes”. El resultat del recompte és que durant el confinament 1.239 persones segueixen vivint al carrer a Barcelona, una xifra semblant a la de l’any passat, però amb l’agreujant que d’aquí uns mesos, quan l’ajuntament tanqui les places d’emergència, n’hi haurà 620 més.
Per tal de fer front a aquesta situació, Arrels Fundació ha emès un comunicat on proposa un canvi en el model actual, que permeti fer front a l’increment progressiu de les persones ateses per les entitats socials. Les propostes per realitzar aquest canvi es basen en tres eixos principals:
–Habitatge més enllà dels recursos d’emergència temporals.
-Adaptar els recursos a les persones i anar més enllà dels albergs i centres grans.
-Treballar de manera coordinada i amb urgència des de les administracions.