Giménez Valls: “L'últim que s’ha de fer és tancar les esglésies”

El Segrià està confinat des de dissabte passat a les 12 del migdia. La Generalitat va decidir tancar una part de la població de la regió Sanitaria de Lleida després de l’augment de casos positius per coronavirus, que s’han duplicat en una setmana. Salvador Gimenez Valls, bisbe de Lleida, ha dit aquest dilluns que la diòcesi, amb la majoria de la seva població al Segrià, “està vivint amb limitacions, però la realitat no és tan dura perquè ja hi ha certa experiència”. En una entrevista en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, el també responsable de Mitjans de Comunicació de la Tarraconense ha explicat que “han confinat la comarca, però es pot sortir, realitzar moviments interns i fer vida gairebé normal”. En aquest sentit, ha afegit que la mesura és lògica perquè “han augmentat molt els contagiats a la comarca”, i que “seria molt complicat si la cosa empitjora i s’arriba a un confinament domiciliari”.
Sobre la situació en què queda ara el culte públic i les noves ordres per dur-lo a terme, Gimenez Valls ha dit que, “en un principi, s’interpretava que podien assistir al culte 10 persones però després de mantenir converses amb autoritats, el pensament és que tot pot ser una mica més flexible”. Dins aquest panorama, el bisbe de Lleida ha explicat que “el que no es pot és permetre que hi hagi més de 10 persones molt juntes, però sí que poden entrar als temples fins a 30 o 40, com si fossin diverses reunions simultànies en grups de 10, sempre que se segueixin les mesures de seguretat establertes”. A més, el pastor de Lleida ha assegurat que “l’últim que s’ha de fer es tancar les esglésies i no celebrar l’Eucaristia”. Igualment ha reiterat que, “si són 10 persones les qui participen en les misses, cap problema, però s’ha de celebrar el sagrament perquè és molt important, encara que sigui certament amb totes les precaucions. En aquesta línia, Salvador Gimenez ha afirmat que “no es pot separar l’acció social de l’acció sagramental”, i ha argumentat que, “si es pot repartir menjar, també es pot celebrar l’Eucaristia”. A més, el bisbe també ha explicar que, “si hi havia esdeveniments com ara casaments o batejos que ja estaven organitzats, es podran celebrar”.
Preguntat per la situació del temporers i la seva possible influència en el rebrot, el bisbe de Lleida ha dit que “les mesures sanitàries son per a tothom”, tot i que ha admès que, “si ja és difícil controlar els qui viuen aquí, encara ho és molt més controlar les persones que venen a treballar només un mes”. A més, ha afegit que “no és just que acusin els pagesos de racisme”; i ha assegurat que “no podem generalitzar, perquè n’hi ha molts que tenen un tracte molt digne amb els temporers”. Finalment, Salvador Gimenez ha parlat sobre les víctimes de la pandèmia, i ha dit que “és necessari que els cristians ens preocupem per les famílies dels difunts i pels qui encara pateixen”. A més, en relació amb l’Eucaristia per les víctimes, programada pel diumenge 26 de juliol a la catedral de la seva diòcesi, ha expressat dubtes, per la nova situació de confinament, i ha dit que no sap “si es podrà arribar arribar a temps per celebrar aquesta missa”. El prelat ha apuntat que probablement es prendrà una decisió la setmana vinent.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dilluns 6 de juliol.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!