Són tres quarts de dotze i, al claustre de la parròquia de Santa Anna de Barcelona, un grup de persones espera que s’obri el menjador social. Formen part del primer dels tres torns en què s’ha distribuït aquest nou servei de l’Hospital de Campanya de Santa Anna. Se segueixen totes les mesures de seguretat per evitar el contagi del Covid-19: distància, mascaretes, temperatura, gel hidroalcohòlic… Això, però, no és impediment perquè es creï un clima de família. L’àpat calent, la conversa distesa i l’acompanyament per part dels voluntaris ajuden a fer efectiu l’objectiu amb què es va posar en marxa l’Hospital de Campanya de Santa Anna fa més de tres anys: fer comunitat amb els més vulnerables.
«No fem separació entre servei social i vida comunitària», explica Mn. Peio Sánchez, rector de Santa Anna i un dels promotors del projecte juntament amb el també sacerdot Xavier Morlans i la religiosa teresiana Victòria Molins. «Això també es plasma en l’ús dels espais de la parròquia, que es destinen per a la litúrgia però també per al servei i l’acompanyament.»
El 17 de gener del 2017 l’Hospital de Campanya de Santa va obrir per primera vegada les portes a l’acollida de persones sense sostre quan es va abatre sobre Barcelona i Catalunya una important onada de fred. Més recentment acollia sobretot joves extutelats. Durant el confinament a causa del Covid-19, des de finals de març fins a finals de juny, va repartir un total de 17.000 lots de menjar a persones que feien unes cues molt llargues que arribaven fins al Portal de l’Àngel. I ara, en temps de represa, s’ha optat per fer un seguiment més intens de les persones però en un nombre més reduït. Per això s’han inaugurat nous serveis: menjador social, dutxes, rober i bugaderia.
«El perfil que volem atendre són persones sense llar, amb una atenció especial a les dones; que porten poc temps al carrer i que són menors de 40 anys», explica Mn. Peio Sánchez. Amb l’acompanyament de Càritas diocesana de Barcelona, el projecte Hospital de Campanya de Santa Anna vol fer un seguiment integral de les persones més vulnerables amb l’objectiu d’ajudar-les en la inserció sociolaboral. S’acull un màxim de cent persones i s’aniran adaptant els diferents serveis segons les necessitats i adaptant-se a la situació motivada per la pandèmia. Un dels serveis que s’està posant en marxa és la instal·lació de xarxa wifi.
A redós de l’Hospital de Campanya de Santa Anna també funciona un altre projecte: «Famílies acompanyant famílies.» Un grup de famílies vinculades a la parròquia acompanyen persones en situació de vulnerabilitat donant-los suport material i emocional. Actualment, ofereixen aliments i amistat a 120 famílies, entre les quals hi ha col·lectius concrets com mares soles amb infants i persones transsexuals que exerceixen la prostitució.
En aquesta gran família que és Santa Anna hi trobem molts voluntaris, com el matrimoni format per Iñaki Echebarría i Cristina Manresa, o la presidenta de l’Associació de Dones Marroquines a Catalunya, Faouzia Chati Badou. Les persones més grans de 65 anys, pel fet de ser col·lectiu vulnerable, van haver de ser substituïdes per voluntariat més jove, i aquest, el de relleu generacional, és un dels objectius de totes les entitats socials, també l’Hospital de Campanya de Santa Anna. L’Adrià Padrosa és el coordinador del voluntariat.
Acaba el primer torn i les persones s’aixequen de la taula. Abans d’acomiadar-se, s’enduen un pícnic per al sopar. Els voluntaris ja es preparen per atendre el segon torn i continuar construint amistat i comunitat a redós de l’antic monestir romànic-gòtic de Santa Anna.