Les recents declaracions de Muhammad Yunus(Bangladesh, 1940) economista, premi Nobel de la Pau 2006, ideador delmicrocrèdit modern, a L’Osservatore Romano (4/07/2020) són d’alt interès. Yunusafirma que s’alegra d’estar en plena sintonia amb el pensament del papaFrancesc quant al necessari canvi de model després del Covid-19. Diu que tornarenrere, al món d’abans de la pandèmia, fora un acte foll, perquè el món d’onvenim és un «món inhòspit, terrorífic, que s’estava matant amb l’escalfamentglobal, la concentració de la riquesa i la intel·ligència artificial que pren lafeina als éssers humans». El premi Nobel afirma que el món nou serà un món amb zeroemissions de carboni i amb zero concentració de riquesa. Per passar a aquestnou paradigma hem de verificar quines activitats contribueixen a l’escalfamentglobal, a la concentració de la riquesa o a l’atur. Haurem de dir: «Torneu ales energies renovables si voleu estar en el sector energètic.»
Yunus arriba a afirmar que hi ha joves queacusen els seus pares d’éssers irresponsables i d’empènyer-los cap a un món onno hi ha futur. És més, creu que el Papa haurà d’assumir el lideratge deconvèncer la gent en general i els joves en particular de la necessitat d’aquestcanvi de paradigma. Si això fos així, el missatge esdevindria de manera ràpidamolt potent, perquè «la gent respecta el pensament del Papa, més enllà de lesfiliacions religioses».
Segons Yunus, la vacuna contra el Covid-19hauria d’esdevenir un «bé comú global». I així ho ha demanat en un escritadreçat als líders mundials, conjuntament amb diverses figures de prestigiinternacional. Una veu sàvia que cal escoltar.
Els candidats al presbiterat i al diaconat que entrevistemal Primer Pla d’aquest número, alguns dels quals parlen ja un llenguatge nou,tindran la gran responsabilitat de liderar i servir comunitats cristianes en elcontext d’aquest nou paradigma.