El Covid-19 desaccelera el ritme de construcció de la Sagrada Família

Quan els responsables de la Sagrada Família esmentaven el 2026 com l’any d’acabament de la construcció del temple, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí, hi afegien tot seguit: “Sempre que el ritme d’ingressos continuï com fins ara”. És clar, es referien als més de quatre milions i mig de persones que la visitaven anualment, i als cent milions d’euros de pressupost anuals. Aquest mes de juliol passat la mitjana de visites, que només es fan dissabte i diumenge, amb prou feines ha arribat a les 2.000 i el pressupost per al 2021 està fixat en 17 milions. Una autèntica patacada que ha trastocat tots els plans de finalització de les obres.

Per això, un cop descartat el 2026, Esteve Camps, president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, ha preferit no fixar cap data per a la finalització de les obres. El que sí que ha fet, durant la roda de premsa amb motiu de les Jornades de Portes Obertes dels dies 18, 19 i 20 de setembre, ha estat refermar el compromís i la il·lusió de la Junta Constructora de finalitzar les obres: “Treballarem de la manera que sigui, però seguirem. Entre tots l’acabarem”


La Sagrada Família ha viscut molts moments de dificultat. El mateix Esteve Camps ha recordat quan, de petit, sortia amb la guardiola pels carrers per tal de captar donatius per a la construcció d’un temple que sempre s’ha finançat amb les aportacions dels fidels i, en els darrers anys, les entrades dels turistes. També ha recordat que les obres només es van aturar durant la guerra civil. Per tant, es tracta d’ajustar-se el cinturó i de recuperar l’esperit de la tradicional capta que es feia anualment. En aquest sentit, el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família ha anunciat que al novembre posaran en marxa una campanya de sensibilització i de captació de donatius.


Mentrestant, la previsió a curt termini és començar les obres d’aquí a unes setmanes amb un objectiu assequible: enllestir la torre de la Sagrada Família el 2021. De fet, només hi resta el terminal coronat amb l’estrella matutina de 12 puntes; una estrella lluminosa d’acer i vidre amb què tradicionalment s’ha simbolitzat la Mare de Déu. La resta d’obres, per ara, hauran d’esperar.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!