Els jesuïtes denuncien la reobertura dels CIE

El Servei Jesuïta a Migrants a Espanya (SJM-E) s’adhereix a un comunicat, juntament amb altres organitzacions del Tercer Sector, on reitera la seva oposició a la reactivació dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE).
El govern espanyol ha anunciat que es recupera l’activitat dels CIE per internar persones de determinades nacionalitats que arriben en pastera a l’Estat espanyol. Per això, el SJM-E subratlla que “ens oposem frontalment al reinici de les detencions en aquests espais de vulneració de drets i patiment. Apel·lem a les autoritats competents perquè acabin definitivament amb aquesta mesura desproporcionada i injusta”.
Fa anys que el SJM i altres entitats denuncien les deficiències estructurals i de serveis greus que presenten tots els CIE de l’Estat espanyol. A més d’incomplir la normativa i diferents disposicions judicials, no fan possible que es compleixin les mesures sanitàries adients a la situació d’emergència actual i que fan que l’internament sigui “injust, insalubre i insegur”.
El comunicat assenyala que durant el temps que han estat buits els CIE no s’ha fet cap reforma que “hagi suposat un canvi en les condicions d’internament perquè ara s’entengui que sí que es garanteixen els drets més bàsics”.
Els CIE, continua el text, són espais de “gestió policial opaca, plena d’irregularitats i que deixa desemparades persones que són tancades rere els seus murs”.
Les entitats signants del comunicat indiquen que els CIE es fan servir com una eina de la gestió migratòria i que s’utilitza l’internament per a la deportació “allà on és crucial la identificació correcta de persones amb necessitats especials de protecció”.
El manifest fa una crida a la responsabilitat de les autoritats perquè prenguin mesures adients per garantir els drets de les persones migrants a Espanya, independentment de la seva situació administrativa.
També afirma: “Exigim la cloenda de tots els CIE i la fi de l’internament perquè és una mesura desproporcionada i injusta, d’escassa garantia constitucional, amb un caràcter hostil i repressiu.”
Els signats demanen la fi de les deportacions “racistes i discriminatòries”, amb el tancament durant 72 hores als Centres d’Atenció Temporal d’Estrangers.
Finalment, insten al desmantellament de les “polítiques inhumanes d’internament, devolució i expulsió. Apostem per una reforma migratòria integral, que inclogui el tancament dels CIE i la fi de les deportacions per evitar tant de patiment inútil, alhora que exigim polítiques que promoguin l’acollida digna”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!