Fa 125 anys, el Pare Benito Menni, fundador de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, es va fer càrrec de l’anomenat “Instituto Manicómico de San Baudilio”, transformat, avui dia, en el Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni.
Malgrat el més d’un segle d’evolució de l’Entitat, l’hospitalitat com a valor central de l’atenció que va implantar el fundador es manté plenament vigent en l’actualitat.
De manicomi a centre de referència en salut mental
El Pare Menni, juntament amb les primeres comunitats de Germans de Sant Joan de Déu i de les Germanes Hospitalàries, va arribar a Sant Boi per assumir la gestió d’un gran centre que disposava d’un nombre elevat pacients -més de 1.000-, però que patia greus mancances estructurals i assistencials.
De la mà de Benito Menni, es van introduir millores a nivell organitzatiu i mèdic. Així, es van comprar nous terrenys, es van construir edificis, es va oferir atenció separada a homes i dones, i es va millorar l’assistència, basada en el fet de disposar de professionals competents, activitats terapèutiques, bona higiene i alimentació.
Amb el valor de l’hospitalitat com a centre i la missió sempre al servei de les persones més necessitades han passat 125 anys, però el carisma fundacional de Benito Menni i les comunitats que el van acompanyar segueix plenament vigent avui dia, constituint la pedra angular de l’actual Benito Menni Complex Assistencial en Salut Mental de Sant Boi.
Aquest esperit de millora i superació per oferir el millor servei a les persones que ho necessiten ha guiat l’Entitat durant tots aquests anys, desplegant serveis assistencials a la comunitat i promovent el model de recuperació de les persones. En l’actualitat, Benito Menni CASM es troba integrat al sistema públic sanitari de la Generalitat de Catalunya i s’ha consolidat com a referent en el sector de la salut mental a Catalunya i a Espanya.
Compta gairebé amb 1.000 treballadors i ofereix atenció sanitària i social a més de 26.000 persones l’any. Disposa de més de 700 llits d’hospitalització i una quinzena de recursos comunitaris, entre hospitals de dia, centres de salut mental d’adults, centres ambulatoris especialitzats en salut mental i addiccions, serveis de rehabilitació comunitària, pisos amb suport, etc., a les àrees de Sant Boi, L’Hospitalet i Granollers.
“L’arribada del Pare Benito Menni a Sant Boi, ara fa 125 anys, és, sens dubte, un episodi fonamental de la història moderna de la nostra ciutat. L’impuls modernitzador que l’Instituto Manicómico de San Baudilio va experimentar sota la seva direcció va contribuir de manera decisiva a la lluita contra l’estigma que pateixen les persones amb malalties mentals. Inspirats pel seu mestratge, les successives generacions de terapeutes i professionals sanitaris del Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni van donar continuïtat a una idea, a una missió que, quan tot just començava el segle XXI, van ajudar a construir una nou relat de ciutat en què Sant Boi deixava de ser la “ciutat dels bojos” per esdevenir la “ciutat de la salut mental”, afirma Lluïsa Moret, Alcaldessa de Sant Boi de Llobregat.
“Avui, el Complex Assistencial Benito Menni, convertit en una de les institucions de salut mental referents de l’Estat, és una peça rellevant dins de l’important xarxa d’equipaments de salut de Sant Boi, no només per la seva tasca assistencial, sinó també pel reconeixement de què gaudeix per part de la ciutadania i per la seva aportació a l’ocupació i a l’economia del nostre municipi”, assenyala Moret.