El Bisbat de Lleida presenta el seu Pla Diocesà Pastoral 2020-2024

La catedral de Lleida ha acollit el dimecres 7 d’octubre laJornada de l’Enviament en la qual el bisbe de Lleida ha presentat el PlaDiocesà de Pastoral del Bisbat de Lleida 2020-2024 que ha estat elaborat apartir de les aportacions de 400 fidels de la diòcesi. «M’agradaria que totstinguéssim el coratge i la valentia d’evangelitzar», va dir Mons. SalvadorGiménez. Precisament al Pla Pastoral fa una reflexió sobre l’evangelització: «Lanostra comunitat diocesana és conscient de les enormes dificultats que comportaservir i obeir Déu i presentar Jesucrist al món d’avui, però confia més en laseva gràcia que en la força humana.»

Així mateix, destaca al document que «la unitat i ladiversitat són característiques de la comunitat cristiana». En la mateixa líniaafirma que «si bé recordem la funció insubstituïble dels pastors en laconducció i acompanyament del ramat de Crist, hem de subratllar també amb totala contundència la missió i la responsabilitat dels fidels laics».

El bisbe destaca al Pla Diocesà que «ens correspon anosaltres donar a conèixer el nucli essencial de la fe cristiana: mostrar l’amorde Déu a tota la humanitat, la seva indestructible fidelitat al llarg de lahistòria de les relacions humanodivines i en l’acompliment de lesseves promeses en la persona del seu Fill que ens obre el camí per a la vidadefinitiva».

«A vegades fa l’efecte que els cristians som porucs ocovards a l’hora de manifestar la nostra fe. Tampoc no mostrem el goig i labellesa del nostre compromís baptismal», diu el Bisbe al Pla. Va demanar alsfidels: «Impliqueu-vos molt més en l’anunci del missatge de Jesucrist al mónactual.»

En la mateixa línia, el bisbe Salvador va animar a lacomunitat cristiana a «augmentar la fidelitat al compromís». De fet al PlaPastoral «demana aquesta fidelitat justament quan constatem la liquiditat, quediuen ara, dels valors que promou la nostra societat».

D’altra banda, el prelat va demanar «humilitat i senzillesaen el parlar i en l’actuar». «Necessitem ara oferir les propostes amb humilitati senzillesa en la seva presentació sense rebaixar les exigències evangèliquesdel seguiment de Jesús ni aigualir-les en els valors mundans que la moda imposa.»

Els principals objectius, entre d’altres, que estableix elPla Pastoral són «aprofundir en la sempre necessària conversió personal ipastoral i en la formació; promoure una espiritualitat i una pastoral méspersonal i d’acompanyament; enfortir Càritas Diocesana i altres serveis encooperació amb la Xarxa d’Entitats d’Acció Social i Caritativa; treballarpastoralment perquè les comunitats cristianes es distingeixin per serproperes a la gent; revisar i actualitzar el servei pastoral a les parròquies».

El Pla també proposa «vetllar perquè les celebracions de lafe siguin un espai de pregària; impulsar tot allò que fomenta i afavoreix lacooperació entre comunitats cristianes; refermar la implicació dels laics enles parròquies; atendre les conseqüències espirituals, socials i econòmiques deles persones i, en particular, les sobrevingudes per causa de la pandèmia de laCovid-19».

Així mateix, el Pla demana «implicar-se com a parròquia enla vida del barri i del poble; revitalitzar la crida a totes les vocacions: ala vida consagrada, a la ministerial i a la laïcal; fer créixer de maneracontinuada la formació i utilització dels diversos mitjans de comunicació i lesnoves tecnologies per a dur a terme l’evangelització que demana l’Església».

El vicari general de la diòcesi,Mossèn Lluis Sallán, va presentar les accions per al curs vinent. Vaafirmar que «el virus ha mostrat les nostres carències però tenim ganes decooperar, progressar i renovar-nos». Va destacar que «ens trobem en un momentd’espiritualitat profunda, és per això que dos objectius per al’any vinent seran oferir un espai de pregària personal i enfortirl’esperit comunitari».

En l’àmbit de la comunitat parroquial i diocesana laprioritat serà retrobar el sentit comunitari i celebratiu del diumenge. Enaquest sentit, el Pla Pastoral proposa oferir cursos de formació als lectors dela Paraula i compartir recursos humans per assegurar la celebració del’Eucaristia diària en cada parròquia.

A més, el Pla per al curs vinent inclou promoure lacorresponsabilitat laïcal perquè assumeixi la gestió pastoral de la parròquia irevisar i reorganitzar els nuclis territorials: parròquies, Unitat Pastorals Agermanadesi arxiprestats. En l’àmbit sociocaritatiu el vicari general vaexplicar que el Pla Pastoral aposta per crear parròquies samaritanes.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!