La beatificació a la Sagrada Família del jove Joan RoigDiggle (Barcelona, 1917 – Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès, 1936), és unestímul valuós per a l’Església barcelonina i catalana. A l’arxidiòcesi deBarcelona és l’acte central del Pla Pastoral Diocesà, dedicat aquest curs alsjoves. En aquest número li dediquem el Primer Pla i publiquem un extracte de lacarta pastoral del cardenal Joan Josep Omella «Déu és amb mi!» Joan Roig iDiggle, Apòstol dels joves i màrtir. L’arquebisbe de Barcelona sosté que «el Bésuprem és la presència de Déu i del Crist en el cor d’aquell jove atleta queseguirà el camí de la creu de Jesús fins al final, fins al punt de donar lavida».
Estem acostumats a veure cada sant en la seva peanya, peròla santedat té també una dimensió comunitària i la Federació de Joves Cristiansde Catalunya (FJCC) fou planter de sants, és a dir, de testimonis queassoleixen la plenitud de l’Amor. El 2001 fou beatificat Francesc Castelló(Alacant, 1914 – Lleida, 1936) químic i també fejocista. El 29 de setembre del1936 havia estat jutjat i condemnat a mort pel Tribunal Popular de Lleida iexecutat la mateixa nit. El cardenal Omella compara Joan Roig amb FrancescCastelló quan afirma que tots dos davant del martiri mostraren «una serenor iuna enteresa fora del comú».
Joan Roig formava part del grup d’avantguardistes de la FJCCal Masnou, que agrupava infants i adolescents d’entre 10 i 14 anys. El directorespiritual de Joan era Mn. Pere Llumà Viladrich (La Nou de Berguedà, 1899 -Barcelona, 1981), un dels consiliaris més actius de la FJCC que tenia confiadala demarcació del Maresme, on militava Roig. Mossèn Llumà va declarar sobrel’avui nou beat: «La màxima il·lusió de la seva vida era poder donar complimenta aquella veu divina que el cridava, com una llengua de llum, al sacerdoci.»Joan Roig hauria seguit així les passes del beat Pere Tarrés (1905- 1950),metge primer i, després, sacerdot, i també figura estel·lar de la FJCC.
Quan va esclatar la guerra civil, Mn. Pere va participar enla xarxa de l’Església clandestina i arribà a fer recessos a joves i aconfessar al metro. L’11 de setembre del 1936, Mn. Llumà confià l’eucaristia aJoan perquè pogués portar la comunió a alguns veïns del Masnou i «pel que puguipassar». Aquella mateixa nit, el jove fou detingut i assassinat. Abans s’haviaalimentat del Cos de Crist, que li donà força per perdonar els seus botxins iafrontar amb fermesa el martiri. Les últimes paraules adreçades a la seva mare,d’origen anglès, són «God is with me!» (Déu és amb mi!). Les va dir amb un somriureals llavis.
PS. La beatificació de JoanRoig Diggle es retransmetrà el dissabte 7 denovembre a les 11 h endirecte pel web de Ràdio Estel i a les 19.15 hen diferit per la mateixa emissora.