L’Arquebisbat de Barcelona impulsa un nou servei d’atenció al dol i la malaltia

L’Arquebisbat de Barcelona impulsa, amb la col·laboració de la Fundació Acompanya-Ca n’Eva, el nou servei integral d’acompanyament al dol i la malaltia, SADiM. L’evolució de la pandèmia de la Covid-19 ha fet que, des del Secretariat diocesà de Pastoral de la Salut, s’hagi decidit augmentar els serveis d’atenció directa que s’estaven oferint. I és que, malauradament, han crescut tant les necessitats d’atenció per la pèrdua de persones estimades com d’acompanyament de malalts.

El SADiM, integrat per un equip d’especialistes i voluntaris, vol acompanyar el dolor de les persones en els seus processos de dol, per la pèrdua de persones estimades, o pèrdues significatives de diferents moments vitals, i de sentit de la vida. La iniciativa vol oferir acompanyament integral en qualsevol d’aquests processos, vetllant per totes les dimensions de la persona i posant un accent molt especial en la dimensió espiritual.

I és que, com apunta Mons. Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona, s’ha buscat donar resposta a situacions com ara la «de molts malalts que han mort sols a l’hospital, sense la companyia dels seus essers més estimats. Per a molts familiars això ha suposat una gran ferida: no s’han pogut acomiadar».

Vadell ha detallat com «les nostres parròquies, que són autèntiques llars capaces d’acollir» comptaran també amb aquest «acompanyament més intens i professional», que serà gratuït i accessible per a tots els fidels.

Destinataris

El nou servei pot atendre persones que han viscut el comiat d’una persona propera, amb qui hi havia un vincle significatiu. També cuidadors no professionals, que cada dia estan, o han estat, cuidant un malalt de llarga o mitjana durada, amb el desgast que això comporta. Finalment, i com ja es feia fins ara, es vol ajudar professionals de la salut, la cura, l’educació i l’acompanyament en general.

El SADiM ofereix programes d’acompanyament individual, grupal (atenció en grups de màxim 10 persones, quan les condicions ho permetin) i de parella i família. També es preveu un programa d’assessorament i suport per al seguiment de casos i, finalment, tallers formatius per dotar de recursos per acompanyar en l’elaboració del dol. Aquests darrers estan adreçats especialment a professionals de l’atenció sanitària i de les cures en general, així com també del món educatiu (CAP, centres residencials, menors, tutelats, escoles, IES…).

S’han habilitat dos telèfons mòbils de contacte, el 669 523 599 i el 619 827 098, així com un correu electrònic: info@sadim.org. També disposa d’un lloc web: www.sadim.org. A més a més, ofereix un espai d’atenció presencial a Plaça Urquinaona, 11 àtic – 08010 Barcelona.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!