Càritas Urgell crea un nou Centre Especial de Treball

Càritas d’Urgell segueix endavant amb el seu objectiu de sostenir un projecte al servei de les persones i del canvi social, i de fer-ho a través de la sostenibilitat: ha presentat la transformació empresarial que ha permès que l’empresa Grapats hagi passat a ser el Grup Grapats, i la constitució d’un Centre Especial de Treball (CET). La finalitat és promoure la creació de llocs de treball protegits per a joves amb discapacitat o amb problemàtiques mentals.

Amb el nou Grup Grapats, a la diòcesi d’Urgell, Càritas ha creat un model propi de negoci a partir de l’economia circular que utilitza el residu tèxtil i els objectes de segona mà per al seu reciclatge i retorn al mercat; i, al mateix temps ha mantingut i obert l’oferta de serveis diversos a la societat amb un marcat accent ecològic.

Grapats ara està formada per dues empreses. Com va explicar el director de Càritas d’Urgell, Josep Casanova, en la presentació el 30 de novembre, el Grup Grapats ha afegit a la ja existent Nougrapats E.I. —una empresa d’inserció destinada a promoure llocs de treball d’inserció per a col·lectius en risc d’exclusió— el nou Centre Especial de Treball, que ara disposa de llocs de treball protegits per a joves amb discapacitat. Aquests joves ja treballaven per a l’empresa, però amb l’experiència quotidiana s’ha mostrat la necessitat d’un acompanyament i un tipus de treball diferenciat. Aquest canvi portarà a la millora del programa d’inserció laboral materialitzant la creació de dos projectes diferenciats per col·lectius que té en compte les necessitats de cadascun d’ells: les persones que necessiten reemprendre rutines per la inserció en el mercat laboral convencional, i les que, per les seves particularitats, necessiten un suport i un acompanyament específic.

La missió de Grapats ha estat i és millorar l’ocupabilitat de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat social i laboral, a través d’una experiència real de treball. Al mateix temps, el projecte cerca garantir la seva autosostenibilitat econòmica i d’acompanyament personal i laboral. Josep Casanova ho explica: «Certament, es parla molt de la necessitat d’un canvi a la societat, però nosaltres a més, volem ser pràctics i efectius. El nostre projecte posa al centre les persones, i a més fem una proposta real d’un consum responsable. Apostem per l’economia social.»

Els treballadors del CET són ara 8 i s’espera que en els propers mesos es puguin ocupar un parell o tres més de persones. A través del reciclatge s’aconsegueix donar vida a la roba i objectes, i també es millora la sostenibilitat del planeta a través d’un altre vessant: creant i donant serveis de caire eco-sostenible: de bugaderia, venda de productes de segona mà, comerç just i artesania, lloguer de vaixelles, servei de paqueteria ecològica, i un punt de recollida on line.

El projecte va néixer el 2004 amb l’obertura de la botiga Grapats i la instal·lació d’un contenidor de roba al costat de l’església de Santa Magdalena, a La Seu d’Urgell. Va ser possible per la col·laboració inestimable d’entitats i de les voluntàries de Càritas parroquial de La Seu d’Urgell. Deu anys més tard, el 2014, es va constituir una empresa d’inserció com a continuïtat del programa d’inserció laboral de Càritas: Nougrapats E.I. El 2015, la botiga Grapats canvia de situació i entra a formar part de l’empresa d’inserció laboral. A finals de l’any 2019 es va constituir la societat CET Grapats, i una part de les tasques que feia l’empresa d’inserció passen al nou Centre Especial de Treball.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!