Gent gran i noves tecnologies

De la dura experiència del Covid, se’n deriven també diverses lliçons positives: una d’elles és que moltes persones grans s’han adonat dels beneficis que comporten les noves tecnologies a l’hora de comunicar-se amb les persones estimades, per exemple les videotrucades, que ja havien ajudat molt a unir pares i fills, avis i nets en la distància, han crescut molt en aquests mesos de reclusió.

Durant el confinament, cada setmana, en Josep Maria, que té més de cinquanta anys, amb les degudes proteccions, ha anat a veure la seva mare Maria del Carme, que en té vuitanta-vuit, i li ha organitzat una videotrucada amb algun familiar o un amic comú. Estan convençuts que tots tres han parlat més a fons i amb més profit que en moltes converses presencials. La Lluïsa, que amb un grup de joves prepara un text sobre la guerra civil, ha fet per Meet un seguit d’entrevistes a persones de més de noranta anys que van viure el tràgic enfrontament i que, durant els diàlegs, estaven acompanyats per un fill o un net.

La sorpresa és que van començar parlant de la guerra i han acabat parlant de la vida, de les relacions de parella, de perdó, d’economia… Ha estat el principi de noves amistats, perquè no hi ha edat per establir amistats pregones, com queda palès en la mateixa Bíblia.

Dediquem el Primer Pla d’aquest número als avantatges que té l’ús de les noves tecnologies per part de la nostra gent gran. Hi ha moltes persones ancianes que, amb el degut acompanyament o, fins i tot per si soles, han anat adquirint destreses en aquest camp. A més, moltes poden tenir a prop un familiar més jove, un amic o fins i tot un veí que estigui ben disposat a ajudar-los de manera presencial en l’ús de l’ordinador. D’altra banda, els avis també es poden aproximar amb respecte i delicadesa als seus nets interessant-se pels mons on naveguen i convertint les seves navegacions en tema de conversa assossegada. Sorprenentment, l’ús mesurat i responsable de les noves tecnologies pot ajudar a salvar la bretxa entre generacions.

El sociòleg Narciso Michavila (Madrid 1965) explicava recentment (LV 21/12/2020) que «l’amistat digital ja està al mateix nivell o més que la física». Ara mateix els joves, i els qui no ho són tant, coneixen més gent digitalment abans que físicament. Per a ell, que presideix una consultoria d’investigació social, l’autèntica fractura digital no és tenir accés a la tecnologia o no, sinó tenir educació o no per fer-ne un ús controlat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!