Llegats per a les noves generacions

Al Primer Pla d’aquest número de Catalunya Cristiana, la periodista freelance Carme Escales explica amb afecte com perviu el llegat de dos homes d’Església que moriren l’any passat i que foren referents en la defensa i suport als més vulnerables: el bisbe Pere Casaldàliga i mossèn Manuel Pousa, el Pare Manel.

L’Associació Araguaia posa el seu accent en les causes que defensà Casaldàliga: la lluita pels drets dels indígenes i la supervivència i valoració positiva de llurs pobles i cultures; el compromís amb l’Església dels pobres; el diàleg intercultural i interreligiós; la reivindicació de la dona; la cultura de la Pau; el respecte dels Drets Humans per a tots els pobles i totes les dones i homes; la lluita per l’establiment d’un model econòmic que contribueixi a eliminar les diferències i el suport i defensa d’un model d’agricultura basat en la sobirania alimentària i el respecte del medi ambient.

Pel que fa a la Fundació P. Manel, atén els fills d’aquells que en el seu dia va acompanyar aquest sacerdot diocesà planer i accessible, especialment actiu als barris de Verdum i Roquetes de Barcelona. El P. Manel fins i tot havia casat joves del barri a dins de la presó. La Fundació, a més de donar a conèixer la seva figura, s’està obrint a promoure les economies comunitàries, amb el desig d’incloure noves generacions d’amics i finançadors del projecte.

No són compromisos propis d’altre temps o unes propostes per a grups nostàlgics. Més que mai les necessitats són vives i poden trobar resposta en les noves generacions. Millennials compromesos és el títol d’un article d’Antoni López Tovar a La Vanguardia (27/12/2020). És esperançador. Recull el testimoni de quatre joves, tots ells nascuts als anys 90 i compromesos en diverses causes arreu del món: una escola a l’Àfrica construïda per estudiants; atenció directa als positius de coronavirus amb la Creu Roja en un poble de Granada; una organització que recull 800 àpats al mes que són lliurats a un refugi per a dones maltractades; conservació d’espècies en perill al Carib o plans d’adaptació al canvi climàtic, entre d’altres. Un d’aquests joves, el Diego, diu: «En la nostra generació i en les més joves no tenim al cap aquells dogmes que diuen que es fa impossible el canvi» i posa aquest exemple: «L’agricultura industrial convencional química té mig segle. Però no és l’única alternativa, ja que s’havia fet un altre tipus d’agricultura durant milers d’anys.» I l’Alèxia afegeix: «La meva generació és molt més oberta (…) en qüestions com la immigració i molt més conscienciada ecològicament i mediambientalment.» En el fons, treballen per les mateixes causes que ompliren de sentit la vida de Pere Casaldàliga i del P. Manel.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!