Un any més, Catalunya Cristiana i Ràdio Estel s’han sumat a la Setmana de la Bíblia que s’inicia el 24 de gener, Diumenge de la Paraula i festa de sant Francesc de Sales, patró dels periodistes. Com a preparació, hem anat publicant articles d’opinió d’acreditats biblistes catalans que expressen què pot significar la lectura orant de la Bíblia en aquest temps crític.
«La pandèmia pot ser una oportunitat també en relació amb la Bíblia.» Ho afirma el P. Agustí Borrell, gironí, carmelita, insigne professor de Sagrada Escriptura, avui a Roma com a definidor de l’Orde. «Si no podem anar a grups d’estudi o de meditació de la Bíblia ni assistir a cursos bíblics o a xerrades de formació, sí que podem prendre de nou a les mans la Bíblia que tenim a casa, cercar materials a internet (que n’hi ha molts de fiables), cursos en línia, etc. Serà particularment enriquidor fer l’experiència de llegir i comentar la Bíblia en família i amb les persones més properes.»
Segons la doctora en Bíblia Mar Pérez, de Lleida, escoltar i llegir les paraules de Jesús i de tots els qui el van precedir en els camins de recerca de la veritat cap a Déu, pot ajudar-nos a capgirar el que estem vivint. A la Bíblia es recull el crit d’esperança de Jesús en situacions difícils (cf. Mc 5,35; 6,50) encoratjant-nos a seguir confiant sense defallir; pot fer de la nostra vulnerabilitat un bé. Recolzar-nos en Ell pot alliberar-nos de pors i angoixes (Sl 34,5; 56,4). Prendre consciència del dolor dels qui pateixen en solitud la fam i la desesperació de la pobresa propiciada per la pandèmia, ha de fer-nos sortir del jo per anar al nosaltres de la solidaritat i del compromís amb el Crucificat.
Al seu torn, Joan Ferrer, professor de la Universitat de Girona i de la Facultat de Teologia de Catalunya, ha explicat des de la seva experiència personal que «els primers temps del confinament van servir, per als qui ens estàvem a casa, per aprendre a redescobrir el valor del silenci. Quan no es pot fer altra cosa, sempre es pot pregar i llegir, assaborir el valor del misteri d’un Déu que ens parla i al qual podem escoltar. Aquest és el gran misteri de les Sagrades Escriptures: el diàleg entre Déu i les persones. Descobrir això omple de sentit les nostres vides. No som solitaris (…) sinó persones en diàleg amb Déu. Aquest és el nucli del missatge de la Bíblia. El sentit de la vida (i la felicitat que se’n deriva) són un do, que sols pot ser acollit en el diàleg amb Déu, en les històries i les pregàries de la Bíblia, on descobrim que el sentit de tot es troba en el diàleg pel qual ens sentim reconeguts per una persona que et coneix i que t’estima i que, per això, et crida pel nom».
Paraules encoratjadores que són ressò de la Paraula que, com a mitjans, estem cridats a difondre.