No podem deixar perdre l’oportunitat present

De vigent actualitat, aquesta frase va ser dita fa més de dos mil anys i va ser dirigida als cristians de les primeres comunitats, com avui ho és dirigida a nosaltres. Sempre el temps és present i la Paraula de Déu actual i interpel·ladora. Però hi ha una dimensió que no podem oblidar, és la seva projecció de futur, juntament amb tot allò que comporta de risc i de confiança a la vegada. Fer cas de la Paraula, atendre el present i cuidar les decisions que s’obren al futur, heus aquí un objectiu ben definit per al nostre treball d’avui. Als qui segueixen Jesús, se’ls pronostica el futur i se’ls encomana feina per transformar el present. Vocacions ben definides, valentes en la seva resposta, de llarga durada i per a tota la vida. És el que Jesús espera de cadascun de nosaltres, compromesos amb la seva Església i amb la consciència de ser-hi.

Serà bo que facem cas de la Paraula de Déu quan ens convida a un canvi de vida i ajudar també que ho facin altres. La Paraula és per ser proclamada i escoltada, però sobretot per ser viscuda, perquè sigui vida de la nostra vida. Dediquem-li cada dia una estona, uns moments de sintonia, un espai per deixar-nos alimentar i enfortir per ella. «Deixebles missioners» —tal com ens demana el papa Francesc— perquè no separem l’aprenentatge de la seva transmissió. L’expressió de Jesús «Us faré pescadors d’homes» va en aquesta línia d’exigència present i de projecció de futur, tot el sentit d’una vida per l’orientació definitiva que pren. L’esforç missioner, especialment el que es dedica a la infància, mira així —amb esperança el futur— i avui l’Església, en la Jornada de la Infància Missionera, ens demana que hi siguem particularment sensibles, amb qualsevol tipus d’ajuda.

La majoria dels nostres missioners i missioneres, ells i elles que són part de la nostra vida perquè han sortit de la nostra terra, la que els va veure néixer, ens donen notícia constant del treball que estan fent amb els infants, com a col·lectiu de primera necessitat. Des de les institucions de l’Església són més de 4 milions d’infants de 120 països que reben aquesta ajuda, i tants altres, innombrables, que l’esperen. Els missioners els proporcionen educació, salut i formació cristiana. És cert que aquí tenim molta necessitat i més en aquests temps difícils de pandèmia, però ells la tenen encara més perquè no disposen dels recursos necessaris i esperen que algú els allargui la mà. No podem deixar perdre l’oportunitat present. Compartim un mateix ministeri missioner que ens dona la consciència d’enviats allà on Jesús ens hi espera. Fem-li confiança!

Sebastià Taltavull Anglada

Bisbe de Mallorca

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!