Un nou ordre basat en la justícia eco-social

Els moviments, col·lectius i membres de la Pastoral Obrera deCatalunya (SIPOC) han celebrat la XXXIII Jornada d’Estudi, sota el títolRealitats d’exclusió laboral i propostes evangèliques, el dissabte 13 de febrerpassat. En la Jornada s’ha donat veu a testimoni que han patit situacionsd’abús laboral i d’exclusió social que ja hi eren presents, però que lapandèmia del Covid-19 ha agreujat.

Raquel, Mohamed i Joan han confirmat que «diferentsgrups del món obrer han patit el binomi contradictori de l’atur i lasobreexplotació; que són serveis essencials els més explotats, i que augmental’alçària del mur que impedeix la incorporació salarial per altres, tot trencantl’acompliment de somnis vitals, causant desocupació forçosa i incrementant la precarietat».

Es tracta de ferides, però, que no els han paralitzat: «Hananat a les causes de les seves situacions. I les cicatrius els han portat aactuar. Hem constatat que l’organització (veïnal, obrera, de la joventut, deles dones, de les persones migrants sense papers, d’aquelles que no trobenfeina o que pertanyen al precariat…) garanteix que les situacions d’exclusiópassin de ser problemàtiques únicament personals a ser-ho de col·lectives, jaque compartir empodera envers una vida justa i digna», sostenen des del SIPOC.

En la Jornada, Francisco José Pérez Barbero ha aportat lalectura cristiana de la realitat, «una visió per a fer-nos conscients queaquestes situacions de precarietat són diferents signes d’una mateixa realitatsocio-econòmica que no posa la persona al centre, sinó que la valoraexclusivament en tant que resulta útil per al sistema productiu. Aquesta revolució neoconservadora ha generat una societat profundament malalta».

Ara bé, per al ponent, «el fet que ens descobrimfebles i vulnerables ens porta a reorientar les nostres relacions: el nostreinterior, la relació amb les altres persones i amb la natura en general, i elnostre desenvolupament espiritual». Igualment, va apuntar «asuperar la desconfiança de la participació com a estratègia de millora social,i desenvolupar la política com a activitat que cuida la vida, com a contribuïdoraa aportar solucions. No podem prescindir d’ella, perquè la seva absència ensporta a viure sota la llei del més poderós». Igualment, ha convidat «amirar la realitat amb ulls de dona, d’ecologista…».

Des de la SIPOC recorden que el papa Francesc ens anima al’acció: «…el futur de la humanitat es troba en gran mesura en les vostres mans, en lavostra capacitat d’organitzar-vos i de promoure alternatives».I proposen, «afavoriruna nova consciència que s’encamini a l’imprescindible nou ordre basat en lajustícia eco-social, l’honestedat i la compassió. Atrevim-nos a combatre lesfalses notícies que criminalitzen les persones i grups descartats.Reconstruïm la utopia a partir d’enfortir les petites utopies, acompanyar,teixir xarxes, practicar un compromís integral i oferir bones notícies d’alliberament,tot recordant i recordant-nos la necessitat d’organització. Creem una nova comunitatalternativa, capaç d’encarnar els valors de l’Evangeli, de ser signe i serveidel Regne de Déu en aquest moment concret de la història que ens ha tocat viure.Cultivem una espiritualitat renovada des de baix, de mirada oberta i plena decompromís social. Contribuïm a portar endavant el projecte que s’albira enLaudato si’ i en Fratelli tutti».

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!