Crida «per la dignitat i la igualtat de les dones en l’Església»

La vigília del Dia Internacional de les Dones, el proper diumenge 7 de març, la coordinadora de dones creients Alcem la Veu ha convocat una concentració a les 12 del migdia a la plaça de la Catedral de Barcelona sota el lema «Per la dignitat i la igualtat de les dones en l’Església». El col·lectiu, que va sortir al carrer per primer cop l’1 de març del 2020, manté la reivindicació de «reciprocitat, diàleg i equitat en el si de la institució».

Des de la coordinadora valoren algunes petites millores a favor de la dignitat i la igualtat de la l’Església del darrer any la possibilitat d’instituir dones als ministeris laicals del lectorat i l’acolitat, les declaracions del Pontífex reconeixent les unions civils entre persones del mateix sexe, el moviment de Totes apòstols a França, el nomenament de la religiosa francesa Nathalie Becquart, com a subsecretària del Sínode de Bisbes o de Beate Gilles, com a secretària general de la Conferència Episcopal Alemanya—, però també alerten del perill que quedin només en gestos simbòlics.

Per aquest motiu, orienten la seva tasca a «fer pressió perquè l’Església catalana i internacional assumeixi transformacions significatives en el camp de la dignitat i la igualtat de les dones» i treballen en xarxa amb d’altres moviments estatals i internacionals «a favor d’una realitat eclesial més diversa, oberta i participativa, tot reivindicant que es tingui en compte les veus, la saviesa, l’experiència i els talents de tothom, també de les dones».

En aquest sentit, la coordinadora arriba a dones de diferents parròquies, moviments i associacions d’Església de tot Catalunya i de les Illes Balears (enguany s’ha constituït Alcem la Veu de Menorca). El mateix 7 de març s’han convocat actes a Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Santiago de Compostel·la, Granada, Bilbao, Còrdova, Burgos i Salamanca per part del col·lectiu «Revuelta de mujeres en la Iglesia, hasta que la igualdad sea costumbre».

Sínode de dones a Roma

Catholic Women Council (CWC) convocarà un Sínode de dones a Roma la primavera de 2022 per incloure la igualtat i la no discriminació de les dones en l’agenda eclesial i s’han donat un període d’escolta i sensibilització fins que es realitzi. L’esdeveniment precedirà el Sínode de bisbes que el papa Francesc ha convocat per la tardor de 2022 amb el lema «Per una Església sinodal: comunió, participació i missió». Des d’Alcem la Veu consideren «absurd» que el Sínode del Vaticà no compti amb la participació de les dones.

L’acte de diumenge és de caire presencial i seguirà les mesures de prevenció que dicten les autoritats sanitàries en l’actual context de pandèmia. Inscripcions al web www.alcemlaveu.org. També es podrà seguir l’acte en directe per xarxes socials, als perfils de Twitter i Instagram de la coordinadora. Al programa de la Pastoral Obrera a Ràdio Estel Llevat dins la pasta d’aquest divendres dia 5 de març s’entrevistarà a les 17.30 h Concha Parra i Montse Suárez, d’Alcem la Veu, que explicaran més detalls d’aquest acte i de la trajectòria del col·lectiu el darrer any.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!