El bisbe auxiliar de Barcelona Xavier Vilanova i el secretari provincial dels Maristes Lluís Serra han analitzat aquest divendres la figura del Papa Francesc, que ha marcat la vida de l’Església catòlica els últims 8 anys, però també el panorama internacional, amb el seu missatge basat en la cultura de l’encontre, també dins les relacions internacionals, i en l’aposta per un món que avanci cap a la fraternitat, la concòrdia, el diàleg i la pau. En el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, coincidint amb la festa de Sant Josep i amb el vuitè aniversari de l’inici del Ministeri Petrí de l’actual pontífex, tots dos han coincidit en la idea que l’espòs de Maria ofereix un missatge d’humilitat i de fraternitat al món d’avui. Xavier Vilanova ha destacat, de les predicacions quaresmals que està fent a la catedral de Barcelona els dijous de Quaresma, que “l’exhortació Patris Corde ens invita a entrar dins de nosaltres, seguint el patronatge i la vocació de Sant Josep”. Ha dit que, amb les seves reflexions setmanals, intenta “entrar en tots els temes, per exemple en la valentia creativa i l’impuls a portar l’evangeli a tot arreu, però vivint-lo també compartint l’alegria, com ens recorda en cada moment el Sant Pare”. En aquesta línia, ha afegit que “el treball interior impulsa a realitzar la missió, perquè Déu ens ha tocat el cor”.
En un altre moment, el bisbe auxiliar de Barcelona ha comentat que “l’actitud de portar l’amor és pròpia del Papa actual, que té un cor de germà”. Ha recordat que, “abans de l’ordenació episcopal en una trobada amb el Sant Pare” acompanyat pel cardenal Joan-Josep Omella, li va explicar que li havia fet sempre “molt de bé, com a sacerdot, dispensar la misericòrdia de Déu, i el Papa ho fa amb gestos i amb la seva presència, cosa que commou tot el món creient i no creient, en un treball que ens fa veure que el camí és la fraternitat d’ajudar l’altre”. En la mateixa línia, ha recordat que “el pontífex és el líder que ens marca la pauta”. Novament de Sant Josep, Vilanova ha dit que practica “un silenci de vida que, en canvi, pot transformar qualsevol qui entri a explorar” l’existència de l’espòs de Maria. Finalment el prelat ha destacat que “identificar-se molt amb Sant Josep ens connecta amb la seva paternitat, i el Sant Pare ha trobat en ell un intercessor per al seu ministeri”. També ha anunciat que l’última predicació quaresmal, el 25 de març, aprofundirà en “el tema de la santedat combinada amb la humilitat, molt pròpia de Sant Josep, per parlar de la Mare de Déu i de l’Encarnació del fill de Déu”.
Per la seva banda, Lluís Serra ha assegurat que “l’Església i els creients troben en Sant Josep un valor molt important”, i ha afegit que li agrada molt la carta Patris Corde. Ha recordat que el document del papa Francesc porta un missatge a tota la societat, i ha posat com a exemple el fet que “Sant Josep és el patró de la bona mort, del món del treball i dels pares, tres fenòmens plenament humans”. El germà marista ha conclòs que “el Dia del Pare, per exemple, ha estat acceptat per tothom”. A més, Serra ha reivindicat el record de Sant Josep per dir que “els treballadors han de ser dignificats i tractats de manera adequada, amb justícia”. Igualment ha destacat que, “amb motiu de la pandèmia, tots hem reflexionat més sobre la mort i ens hem preguntat pel seu sentit”.
Francesc, un pontífex molt lligat a Sant Josep
L’actual bisbe de Roma va substituir Benet XVI, que havia renunciat a finals de febrer de l’any 2013 i que encara viu, a només uns dies de complir 94 anys. Francesc va voler començar la seva missió com a bisbe de Roma coincidint amb la solemnitat del patró de l’Església universal, l’espòs de Maria. Aquests 8 anys de pontificat han anat molt lligats en tot moment a la figura de Sant Josep. Una de les primeres decisions del Sant Pare aquell històric 2013 va ser precisament introduir una referència explícita a Sant Josep, com a obligatòria, en la pregària eucarística. Quan es diu “amb Maria, Mare de Déu”, s’afegeix “Sant Josep, el seu espòs”. Però el gran gest del Papa ha estat la convocatòria d’un Any de Sant Josep, que commemorem des del 8 de desembre passat, festa de la Immaculada Concepció, fins al mateix dia d’aquest 2021. El missatge global d’aquest període extraordinari està inclòs en la carta apostòlica Patris Corde (Amb cor de Pare), en què el pontífex recorda el 150è aniversari de la declaració de l’espòs de Maria com a patró de l’Església universal. En aquesta missiva, Francesc defineix Sant Josep com “un pare estimat, també en la tendresa, en l’obediència i en l’acollida, de valentia creativa i treballador sempre a l’ombra”.
Aquesta carta apostòlica sobre Sant Josep ens ofereix, a més, altres punts de reflexió que volem posar igualment avui sobre la taula. Destaca, per exemple que “la pandèmia del Covid-19 ens ha fet comprendre la importància de la gent comuna, dels qui exerceixen la paciència, lluny de qualsevol protagonisme, i infonen esperança cada dia, sembrant la corresponsabilitat”. Igualment recorda que Sant Josep és “l’home que passa inadvertit, des de la presència diària, discreta i oculta”. El Papa assegura, però, que aquesta vida amagada transmet “un protagonisme únic en la història de la salvació”. Dins d’aquest Any de Sant Josep que estem vivint, l’Església ha concedit indulgències especials per a avui i també per a l’1 de maig, dia per venerar l’espòs de Maria en la seva condició d’obrer, de treballador. Aquest esperit de reconciliació, tan necessari per al món d’avui, té en Sant Josep i en el Papa Francesc dos grans referents, d’èpoques diferents però d’un mateix esperit.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest divendres 19 de març.