El Papa ha recordat aquest dimecres les víctimes a Indonèsia i el Timor Oriental. Al final de l’audiència general, Francesc ha pregat concretament pels qui van perdre la vida, aquests dies passats, al sud-est asiàtic a causa de les fortes inundacions que afecten aquesta zona, sobretot des de dissabte passat. Més d’un centenar de persones van morir en el desastre meteorològic, encara que el nombre de víctimes s’actualitza constantment, a causa del cicló Seroja, que ha castigat l’est d’Indonèsia i Timor Oriental amb pluges torrencials que han provocat, entre altres destrosses, el desbordament de rius, corriments de terra i inundacions. Moltes carreteres han quedat bloquejades i pobles sencers estan submergits en el fang. Es calcula que centenars, potser milers, van ser desplaçats. “Vull assegurar el meu record en la pregària per les víctimes de les inundacions que han afectat Indonèsia i el Timor Oriental els últims dies. Que el Senyor rebi els morts, consoli els seus familiars i sostingui els qui hanperdut les seves llars”, ha dit.
D’altra banda, a la reflexió, el pontífex ha destacat que “pregar és la primera manera d’estimar”. En aquesta audiència des de la biblioteca del Palau Apostòlic, dedicada a la relació entre la pregària i la comunió dels sants, el Sant Pare ha afirmat que “resar per altres persones ens fa més propers de manera concreta”. En aquesta línia, ha afegit que, “des del cel, els sants segueixen donant-nos un cop de mà”. Igualment ha explicat que, “quan preguem, no ho fem mai sols perquè, encara que no ho pensem, estem immersos en un majestuós riu d’invocacions que ens precedeix i continua després de nosaltres”. A més, el bisbe de Roma ha comentat que, en les invocacions que trobem a la Bíblia -i que habitualment ressonen en la litúrgia-, “es veu l’empremta d’històries antigues, d’alliberaments prodigiosos, de deportacions i tristos exilis, de retorns colpidors i de lloances vessades davant les meravelles de creació”. Ha recordat també que aquestes veus “es difonen de generació en generació, en una relació contínua entre l’experiència personal i la del poble i la humanitat a la qual pertanyem”.
En un altre moment, el Papa ha subratllat que, “en la pregària de lloança i especialment en la que brolla de cor dels petits i els humils, ressona d’alguna manera el càntic del Magnificat que Maria va elevar a Déu davant de la seva cosina Elisabet”. Ha explicat que aquesta idea connecta amb “l’exclamació de l’ancià Simeó que, mentre agafava el Nen Jesús en els seus braços, va dir al Senyor que ja podia deixar que se n’anés en pau”. D’altra banda, Francesc ha afegit que les bones pregàries són “de difusió”, perquè “es propaguen constantment, amb missatges a les xarxes socials o sense”. Ha posat, com a exemples de recepció d’aquestes invocacions, “les sales de l’hospital o les diverses reunions de festa i fins i tot, des d’aquells moments en què es pateix en silenci”.
Al final, ja en les salutacions, el pontífex ha invitat tothom a demanar a Crist ressuscitat, en aquesta octava de Pasqua i per intercessió de tots els sants i santes, “que ens concedeixi les gràcies que més necessitem per superar els moments difícils i fer de la nostra vida, en comunió amb tota l’Església, una lloança agradable a ell”. Com a conclusió, el Sant Pare també ha recordat que l’Església celebra, aquest diumenge vinent, la festa de la Divina Misericòrdia, instituïda per Sant Joan Pau II. El bisbe de Roma ha assegurat que aquest amor de Déu, reflectit per la santa polonesa Faustina Kowalska, “suscita també entre els homes noves relacions de solidaritat fraterna”. I ha conclòs que l’home rep la misericòrdia de Déu, “però també està cridat a ‘transmetre misericòrdia’ als altres”. En definitiva, ha fet una crida general a demanar “la gràcia del perdó i de l’amor concret als altres”.