El 21,2% de les llars ateses per Càritas diocesana de Barcelona no compta amb cap ingrés, 13 punts percentuals més que ara fa un any. Aquest increment implica que actualment s’acompanyin prop de 3.500 llars sense cap ingrés, 2.000 més que fa un any. Alhora, les llars ateses que cobren alguna prestació (tant la Renda Garantida de Ciutadania com l’Ingrés Mínim Vital) no arriben al 7%.
És més, un 70,7% de les llars desconeixen l’existència d’aquests recursos. A molta distància, el 12% diu que té informació però no prou per poder fer-ne els tràmits, i només el 17,2% considera que, malgrat que no la percep, té informació suficient per fer-ne la tramitació.
Aquestes són algunes de les dades de l’informe Tercera onada de l’Impacte de la crisi de la COVID-19 en les llars ateses per Càritas Barcelona, que s’ha presentat avui, coincidint amb la inauguració d’una exposició al Museu Diocesà de Barcelona. Així, fins al juny es pot visitar l’exposició COVID-19 OBRE ELS ULLS: una lectura social i ecològica de la pandèmica, al Museu Diocesà de Barcelona (Pla de la Seu, 7). L’exposició és una selecció d’imatges i vídeos de l’acció de Càritas Diocesana de Barcelona durant el primer any de pandèmia, així com la recreació d’alguns elements que formen part del confinament viscut per les famílies ateses per Càritas, com és el cas d’una habitació de relloguer.
Les fotografies mostren les conseqüències socials del Covid-19, però també els nombrosos exemples de solidaritat que han permès a l’entitat donar resposta durant tot l’estat d’alarma. L’encarregat d’inaugurar l’exposició ha estat el cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona y president de Càritas Barcelona.
A la presentació també han intervingut Mn. Robert Baró, director del Museu Diocesà de Barcelona; Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, i Miriam Feu, cap d’anàlisi social i incidència de Càritas Diocesana de Barcelona.