Un de cada tres països del món pateix violacions greus de la llibertat religiosa

El dret a la llibertat religiosa està en caiguda lliure. Ho afirma el XV Informe de Llibertat Religiosa en el Món (ILR) que elabora Ajuda a l’Església Necessitada (ACN) cada dos anys, on analitza el grau de compliment o respecte d’aquest dret humà a tots els països del món (196) i per a totes les religions.

L’informe destaca que en un de cada tres països del món no es respecta la llibertat religiosa. El 67% de la població mundial viu en països on es produeixen violacions greus a la llibertat religiosa, el que suposa que poden ser discriminats, marginats o perseguits per la seva fe.

A 62 països (el 31,6%), en ple segle XXI, es viola aquest dret fonamental. A 26 d’aquests països (13%), seguir un credo determinat pot comportar la mort. Aquesta llista constitueix els hot countries, aquells països més perillosos del món per viure una religió determinada en llibertat. A 36 països (18,6%) es pot ser discriminat.

Nou països han passat de no estar categoritzats en l’informe del 2018 a aparèixer directament en vermell: set d’Àfrica i dos d’Àsia.

Una de les conclusions principals de l’informe és la radicalització del continent africà, especialment a l’Àfrica subsahariana, on s’ha produït un fort increment de la presència dels grups jihadistes en aliança amb desenes de grups violents locals. Al 42% dels països africans ja s’ataca la llibertat religiosa.

En els dos darrers anys, els governs autoritaris i els grups fonamentalistes han intensificat la persecució religiosa. La supremacia ètnico-religiosa als països de majoria hindú i budista a Àsia han oprimit encara més les minories religioses i les han reduïdes a ciutadans de segona classe.

Canviar-se o deixar la teva religió suposa greus conseqüències legals i/o socials en el 21% dels països del món. L’informe subratlla que els delictes contra nenes i dones segrestades, violades i obligades a canviar de fe en conversions forçades es van registrar en un nombre creixent de països.

El Covid ha tingut implicacions profundes per als drets humans a tots els països del món. Per a la llibertat religiosa també.

En la presentació de l’informe, el director d’ACN Espanya, Javier Menéndez Ros, ha manifestat la preocupació per la violació “sistemàtica de la llibertat religiosa”.

De la seva banda, l’editora de l’ILR, Marcela Szymanski, ha destacat “la impunitat que impera, perquè ningú no fa res. Tots els autors que violen aquest dret necessiten posar fi a la diversitat de pensament, consciència i religió”.

Podeu consultar l’informe AQUÍ

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!