L'Orde de Sant Elies

L’espai Temps de diàleg, dins del magazine El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, ha presentat aquest dimarts una nova realitat de l’Església catòlica, l’Ordre Sant Elies, cridada a conviure amb altres religions arreu del món. Aquest institut va sorgir a mitjans de l’any 2015 a partir de diverses converses entre Federico Highton i Javier Olivera Ravasi, considerats els seus fundadors. Ells van donar inici a una associació per convertir-la en Societat de Vida Apostòlica i amb l’objectiu de predicar la fe catòlica a les missions ad gentes” (les terres on l’Església encara no ha arribat) i l’apostolat del que podríem anomenar la contrarevolució cultural. Aquesta obra, aprovada «ad experimentum», es troba avui en quatre països on exerceix el seu apostolat específic amb sacerdots i estudiants en formació. El seu superior, Federico Highton, ha explicat que “és una comunitat de sacerdots que aspiren a anunciar la santa fe catòlica amb la parresia més heroica, perquè Déu sigui glorificat, des de l’autenticitat i la valentia contra la hipocresia”. El Pare Federico ha comentat també que aquesta realitat “ha desenvolupat la seva acció missionera a l’Himàlaia, a l’antiga Indoxina, a l’Àfrica subsahariana i ara amb la idea d’arribar a Malawi, a l’Àfrica oriental”.
El superior ha assegurat que “Sant Elies viu el seu treball missioner buscant l’abandonament total a Déu, tenint en compte que ens enfrontem a situacions de vegades inversemblants, davant les quals cal seguir l’Esperit Sant des de la confiança en el Déu que empeny a assaltar la muralla, com diu el Salm 17,30 en una frase que constitueix el lema de l’orde”. Federico Highton ha reivindicat com a full de ruta “l’actitud èpica, com la que va tenir Maria, seguint el seu model, des d’una humilitat que fa que Déu faci grans gestes a glòria seva a través de nosaltres, com diu Sant Pau quan es refereix a allò que ens conforta que permet fer-ho tot”. Ha criticat en aquesta línia “la supèrbia pelagiana dels llibres d’autoajuda que creuen que ho poden tot sense Déu, però no és així”. Sobre “l’esperit de parresia, de dir allò que Déu vol que diguem”, ha destacat que és el “segon pilar”. El tercer, segons el superior de Sant Elies, és “la fidelitat al secret diví, perquè cada ànima té un secret místic revelat per l’Esperit Sant i que és la clau de la santedat”, mentre que el quart “és la plena marianització de Maria, en la línia de la milícia mariana pensada per Sant Maximilià Maria Kolbe”.

En un altre moment, Federico Highton ha explicat que els iniciadors de l’Orde de Sant Elies “van estar uns mesos a Benín i després, a Roma, on van parlar amb el Sant Pare”, que els va expressar “tot el seu suport”. El superior ha afegit que ara van “cap al nord de Malawi, per la necessitat d’un bisbe d’allà, amb la idea de predicar en uns grups de persones que no coneixen Jesucrist”. Ha dit que l’orde “va néixer a l’Himàlaia, i ara té sis sacerdots als quals se sumaran altres que s’hi estan preparant juntament amb altres preveres que hi volen entrar”. Highton ha assegurat que “l’Esperit Sant és qui decidirà on portarà l’orde”. Després d’uns mesos a Benín i abans d’iniciar un nou projecte a Malawi, el superior de l’orde ha estat uns dies a Catalunya, acompanyat pel sacerdot i membre de l’institut Marcos-Emmanuel Pujol, prevere ordenat ara fa uns anys a la diòcesi de Terrassa.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 27 d’abril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!