L’Arquebisbat de Barcelona ha fet públic aquest dilluns que Toni Hervás és a partir d’ara el nou director de Ràdio Estel. És llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, i té experiència en diferents àmbits, com ara el servei amb nous canals i la comunicació institucional, però sobretot es defineix com un home de ràdio. Té 48 anys, però la seva trajectòria és molt àmplia. Des dels seus inicis com a redactor a l’agència Europa Press i cap d’informatius de Ràdio Nou Barris, també ha treballat a les redaccions de grans mitjans com són Onda Cero, Onda Rambla i COM Ràdio. Els últims anys, Toni Hervás ha realitzat formació específica en xarxes socials, i també ha treballat com a investigador de la Unió Europea per a la Universitat de Barcelona, com a consultor de comunicació i com a responsable de l’Oficina de Mitjans de Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya. Ha estat responsable de Comunicació i Màrqueting de l’Escola Pia de Catalunya i assessor de Fira de Barcelona en Comunicació. Finalment destaquem que, des de fa gairebé tres anys, treballa al Gabinet de Comunicació de l’Arquebisbat de Barcelona. Toni Hervás arriba ara a Ràdio Estel, com a nou director en substitució de Jaume Aymar, que seguirà com a director de Catalunya Cristiana dins una nova estructura de creixement que té preparada l’Arquebisbat de Barcelona. En una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat, ha comentat aquest mateix dilluns alguns dels reptes que es marca.
Quines sensacions té en els seus primers dies?
He tingut un aterratge molt suau, perquè realment se m’ha facilitat molt la feina. I ho he d’agrair a totes les persones d’aquí que m’estan fent el traspàs, principalment del sentiment sobre el que significa Ràdio Estel. L’emissora certament ha passat i passa per dificultats, però tirarem endavant entre tots. M’autodefineixo com un periodista de ràdio, en el bon sentit de la paraula,perquè és un mitjà que t’ensenya a actualitzar contínuament el món de la comunicació, cosa que es necessita i ens cal a tots els qui ens dediquem a aquest món. La ràdio, a més, sempre acompanya, no necessita una atenció única, a diferència de la televisió o algunes xarxes socials, i ha sabut adaptar-se a l’àmbit de les xarxes socials especialment.
Vostè ha estat nomenat pel Cardenal Joan Josep Omella. Com va ser el moment en què va comunicar aquesta nova responsabilitat? I què li va dir específicament?
És públic i notori que Ràdio Estel depèn de la Fundació Missatge Humà i Cristià. Aquí el cardenal Omella ha tingut fins i tot l’honor de ficar-me en aquest àmbit d’assessorament per a l’àmbit de la comunicació, i més estrictament de Ràdio Estel i això em va alegrar. Li agraeixo molt tant a l’arquebisbe de Barcelona com al director de Comunicació de l’arxidiòcesi.
Com entén vostè la ràdio i particularment una ràdio com Ràdio Estel, que té un compromís amb l’evangelització ben entesa i amb la difusió del missatge cristià a tota la societat?
La feina que sempre se’ns ha girat a sobre, en el món de la ràdio i particularment en el món de Ràdio Estel, és doblement complicada. Has de fer la feina d’evangelització i alhora t’has d’actualitzar des dels canals que la fan possible. La paraula és la que és, però la ràdio ha canviat molt. Ara, més que un canal, ha passat ara a ser una plataforma de continguts, on la radiofonia continua sent clau però que s’han d’acompanyar d’altres canals que ens han de permetre arribar a tota la societat (nens, grans, joves…) i això Ràdio Estel ens ho permetrà.
És cert que vivim un moment radiofònic general en què es multipliquen els missatges i s’arriba a la gent per diferents canals (com ara xarxes socials o podcast). Té tot això cabuda a Ràdio Estel?
Sens dubte. Una plataforma de continguts s’ha d’exterioritzar i ha d’impactar sobre la societat. La ràdio ha d’arribar a tots els àmbits de comunicació que s’estan consumint i ens arriben a tot. Per exemple, utilitzem el mòbil, per sentir programes o música, i hem de conjugar aquest mitjà amb altres que arribin a tothom. I en el món de la ràdio, s’ha de fer.
Sabem que el món en general viu una crisi de fe, una tendència a l’allunyament de les inquietuds religioses. Quina importància té un mitjà de comunicació cristià en aquest moment?
No és fàcil, però el que estem patint i hem patit ens ha posat a prova. És sentiment, perquè veiem que molta gent ha tornat a les esglésies, a les parròquies i a participar en diferents grups del que és la nostra religió, però també els números diuen que ha augmentat la quantitat de catòlics de la nostra societat aquests mesos, i ha passat de manera uniforme i gairebé en totes les edats. Realment els ulls de molta gent han tornat a la religió, i crec que per trobar-hi una resposta.
Ràdio Estel va néixer el 1994 pensant en els allunyats de l’Església i de la fe, amb un model que combina música, programes de difusió i altres espais. Creu que és possible compatibilitzar entreteniment i ràdio actual i oberta amb el missatge cristià?
El model de ràdio oberta i d’arribar als més allunyats és l’objectiu nostre, com també és el de l’evangeli. I en això no ha de canviar res. L’únic que hem de fer és actualitzar la forma de fer-ho i portar el missatge cristià a tothom de manera efectiva.
Un nou director sempre implica, en general, conservar els encerts i millorar els defectes. Té pensats molts canvis per a Ràdio Estel?
Acabo d’aterrar i encara és aviat. Tota la gent que fins ara m’ha acollit a Ràdio Estel m’ha facilitat molt la feina, perquè jo pugui conèixer els aspectes que es necessiten per poder portar una responsabilitat d’aquest tipus. Tothom té idees. Compto amb l’equip humà de la casa, sense cap dubte, i es podran concretar coses de mica en mica les properes setmanes.
Seguiran els ponts i la part de treball conjunt amb el setmanari Catalunya Cristiana?
El fet que Mossèn Jaume Aymar continuï al capdavant de Catalunya Cristiana és la millor garantia que aquesta continuïtat i aquesta sinèrgia efectiva entre els dos mitjans continuarà. Tot es pot utilitzar, però aquest valor va en benefici dels dos mitjans i, per tant, de la comunicació i de l’Església.
Finalment, li demano una breu valoració del moment actual que viu Catalunya a nivell social, polític, econòmic i espiritual. Com veu la societat a la qual nosaltres ens adrecem com a mitjà de comunicació?
Vivim en una societat que realment ha tornat en bona part a una espiritualitat que s’havia perdut. Això ens dona una part del que anomenem caràcter català i ens ha permès tornar a uns valors que s’havien desdibuixat, i això és a causa de la pandèmia. A nivell social i polític, esperem que aviat tinguem un govern i que Junts i Esquerra facin fructificar les converses i el nou executiu ens faciliti la feina a tots, incloent-hi els mateixos polítics. Els desencontres dels últims anys s’arreglaran.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dilluns 3 de maig