Canvi climàtic i conversió

L’Acord de París de l’any 2015 va plantejar una metaambiciosa: limitar l’escalfament global per sota de 2 graus centígrads. Unameta que s’acompanya d’un compromís addicional per part de les nacionsd’aconseguir que, amb més determinació en les polítiques públiques locals,aquesta reducció es mantingui per sota dels 1,5 graus. Segons el Grup Intergovernamentald’Experts sobre Canvi Climàtic de les Nacions Unides, l’increment de latemperatura de la Terra després de la revolució industrial, a mitjans del segleXIX, s’acosta a un grau centígrad fins als nostres dies.

Aquestes dades són tan sols una pinzellada global delssímptomes de la mala salut del nostre planeta. La intervenció humana en elsecosistemes ha deixat una empremta permanent: els científics li han donat elnom de l’era de l’antropocè. Les conseqüències d’aquesta era «postmoderna» es destaquenen les imatges que la NASA comparteix a la seva web i que milions d’internautespodem consultar a les plataformes dissenyades per identificar els milersd’hectàrees de bosc arrasat a l’Amazones, l’increment desordenat en la densitatpoblacional de les ciutats del món o el desglaç accelerat dels pols.

En aquest context, l’Agenda 2030 de les Nacions Unides parlade realitzar diverses accions que produeixin conversions, especialmentaccelerades, capaces de detenir i mitigar l’impacte que hem causat en l’ordrenatural del nostre planeta. És aleshores que diversos líders mundials s’hanabanderat de la lluita climàtica per transformar les consciències dels que encarapodem fer accions determinades que ens condueixin a ser part de la solució imai més del problema.

Un dels líders espirituals més destacats en el camí de latransformació ambiental és el papa Francesc. L’encíclica Laudato Si i el Sínodeper a l’Amazònia, celebrat l’octubre del 2019, es constitueixen com dues gransfites històriques en aquests temps d’incertesa climàtica. La creació de laConferència Eclesial de l’Amazònia és un pas decisiu en la història del’Església.

Ara bé, cal destacar que la responsabilitat per aturarl’increment del clima és compartida i exigeix accions concretes per part detots. En la nostra societat interconnectada cal una conversió que ens porti aviure una espiritualitat ecològica que es tradueixi en accions concretes. Perexemple, hi ha a disposició de qualsevol ciutadà els Objectius deDesenvolupament Sostenible que són una guia no sols per als polítics, sinó pera tots els ciutadans que vulguin fer la seva aportació en un menú de 17objectius que, quan s’analitzen amb audàcia, es converteixen en un full de rutapersonal en el camí cap a la sostenibilitat del planeta.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!