Joan Viñas: "És a les nostres mans transformar la diòcesi"

“És a les nostres mans transformar ladiòcesi”, ha afirmat contundent Joan Viñas, metge, cirurgià, exrector dela Universitat de Lleida i laic compromès del bisbat de Lleida. “Quan elsdeixebles van veure Jesús ressuscitat van perdre la por, nosaltres com a laicstambé hem de perdre la por”.

La de Joan Viñas ha estat una de les intervencions destacadade l’Assemblea Diocesana del bisbat de Lleida, celebrada el 29 de maig a l’AcadèmiaMariana-Casa de l’Església. Respectant totes les mesures sanitàries, vuitantapersones han participat presencialment i 75 de forma telemàtica, algunesreunides en diverses parròquies de la diòcesi. El Bisbe Salvador Giménez haagraït la participació dels assistents, després que l’assemblea de l’any passatfos suspesa amb motiu de la pandèmia.

L’Assemblea ha començat amb una pregària organitzada per laDelegació de Joves del Bisbat. A continuació, el vicari general de la diòcesi,mossèn Lluis Sallán, ha presentat el Pla d’Actuacions Diocesanesper al curs 2021-2022. Aquest pla s’ha elaborat a partir de les aportacions deparròquies, delegacions, moviments i fidels durant els darrers mesos.

El vicari ha apostat per enfortir la delegació de Pastoralde joves amb la creació d’una plataforma de representants de joves i a lavegada, impulsar “una xarxa d’adults implicats en el seu acompanyamentespiritual”. A més, ha destacat la necessitat de consolidar noves einestelemàtiques per la catequesi, a la vegada que s’aposta per implicar-hi lesfamílies. També ha recordat la voluntat d’enfortir el catecumenat.

En l’àmbit sociocaritatiu, com ha explicat el vicari,el Pla pretén articular els recursos necessaris perquè les comunitatsparroquials coneguin allò que està fent Càritas Diocesana de Lleida i també lesinstitucions de la xarxa sociocaritativa diocesana, especialment enaquest moment de pandèmia.

Per la seva banda, en l’àmbit de l’espiritualitat el Plaproposa donar a conèixer els espais de pregària contemplativa de recés que hiha a la diòcesi i impulsar-los. També proposa aprofundir la corresponsabilitatdels laics i revitalitzar i renovar llenguatges en les comunitats parroquials.

Després de la intervenció del vicari, el doctor Joan Viñas hanimpartit una conferència sobre la pandèmia i l’esperança. Viñas hadestacat que “la pandèmia ha trasbalsat la vida de tothom”. Però a lavegada ha recordat que “la pandèmia era una oportunitat per canviar lanostra vida. Hem de preguntar-nos en què gastem tots els esforços”. En aquestsentit, ha apostat per seguir l’estil de vida de Jesús: “Jesús és alnostre costat, ens ajuda i ens salva”.

Viñas ha destacat que “cal gent sòlida en momentslíquids”. També ha reclamat que “cal aprendre a nadar perquè lasocietat avança molt de pressa en aquest món líquid”.

“Com a cristià cal recuperar l’espiritualitat perquèl’amor és l’únic que ens fa feliç”, ha dit. “La nostra fe es viu encomunitat” i ha apostat per tornar a les celebracions presencials seguinttotes les mesures sanitàries.

El Bisbe Salvador ha tancat l’Assemblea demanant als fidelsque es preguntin què poden fer ells per la diòcesi. I ha reclamat: “Visquem amb esperança”. Per acabar ha apostat per la formació delslaics i ser creatius amb els joves.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!