Com una bèstia ferida, desesperada, que necessita aixafar el seu oponent. El govern de Nicaragua ha aguditzat la repressió de tots els precandidats opositors, periodistes independents, clergues defensors de drets humans i persones contràries a la seva dictadura, a cinc mesos de les suposades eleccions presidencials.
“Amb una onada impressionant d’arrestos a opositors polítics i líders de la societat civil, el president Daniel Ortega pràcticament no tindrà contrincants en les eleccions de novembre”, publicava el New York Time fa uns dies. Aquesta setmana la Policia ha empresonat quatre candidats presidencials a l’oposició, la parella d’un d’ells, un líder empresarial i un activista opositor. En total set persones contràries al govern. El delicte: treballar per a països estrangers i fomentar la inestabilitat del país. Tot això sota el paraigua legal de l’anomenada “llei guillotina” que permet ser executada sense cap prova.
Alhora, els fiscals han interrogat gairebé 30 periodistes en suposats casos de rentat de diners en les darreres setmanes, intimidant i amenaçant amb silenciar els darrers mitjans independents que queden al país.
D’altra banda, la dona d’Ortega, Rosario Murillo, amb una infinitat d’insults ha titllat bisbes i sacerdots de l’Església catòlica de “ridículs, lladres i assassins”, els ha acusat de rebre “recursos per a la mort” i de “demanar per regar sang entre la comunitat nicaragüenca”. Recursos que, segons Murillo, “es reparteixen alegrement entre ells i pretenen amb grans veus ridícules continuar instal·lant l’odi a la nostra Nicaragua. Grans veus ridícules!”, va reiterar. Tot això arran de les nombroses crides a la justícia i llibertat per part dels clergues.
Murillo, a més, va defensar l’onada de repressió contra l’oposició: “Diuen que se senten perseguits, però perseguits per ells mateixos, perseguits per la justícia, perseguits pels seus abusos, pels seus delictes, quants d’aquests es poden anomenar honrats? L’honradesa és una qualitat i un do de Déu.”
Els arrestos “haurien d’esborrar qualsevol dubte sobre les credencials d’Ortega com a dictador”, va dir a Twitter Julie J. Chung, secretària assistent en funcions del Departament d’Estat per a afers de l’hemisferi occidental. “A la comunitat internacional no li queda cap altra alternativa que tractar-lo com a tal”. I en aquesta mateixa línia, els Estats Units han exigit l’alliberament immediat dels dissidents detinguts i ha sancionat Camila, una de les filles d’Ortega i tres alts funcionaris: Edwin Castro, membre de la comissió electoral i diputat a l’Assemblea; Julio Rodríguez, general de l’exèrcit, i Leonardo Reyes, president del Banc Central de Nicaragua.
Tota aquesta onada de detencions sembla que s’inicia després que els resultats d’un sondeig, iniciat pel mateix Ortega, donés la victòria de les presidencials a Cristiana Chamorro amb un 59% dels vots. Aquests resultats van ser publicats per un periodista argentí, Carlos Alberto Montaner, en el digital Puente a la Vista. La qual cosa sembla haver enfurismat la dictadura iniciant accions contundents per no deixar cap possibilitat a la seva derrota