Per una Església sinodal

En aquest Catalunya Cristiana, el nostre corresponsal aRoma, fra Bernat Folcrà, monjo cistercenc, entrevista sor Nathalie Becquart,germana xaveriana i teòloga francesa, que visqué a Beirut just després de laguerra, treballant amb refugiats i amb nenes orfes i, ara, és la novasotssecretària del Sínode de Bisbes. Una dona amb una responsabilitat eclesialtan alta és un altre missatge esperançador que llança el papa Francesc.

Sor Becquart és experta en sinodalitat, és a dir, en l’artde caminar junts en el si de l’Església. Un art sempre inclusiu, on tots somactors i hem d’escoltar-nos recíprocament: homes i dones, grans i joves, laicsi preveres, religiosos i religioses. Segons ella, això implicarà «processos dereconciliació», un dels elements clau de l’espiritualitat sinodal. El repte éscom viure les diferències que són en l’arrel dels conflictes. Escoltar és unaforma excel·lent d’estimar.

Una Església sinodal en un món global, en una interdependènciaque el Covid ha fet encara més palesa, és una comunió missionera que viu elrepte d’articular el respecte i l’expressió de les cultures localsdiferenciades. Els cristians sempre haurem de viure en reciprocitat amb el món,amb les altres religions i confessions, responent a les crides que ens fal’Esperit Sant per tal de servir el bé comú de la societat, la pau i lajustícia, amb un estil que combini, alhora, la novetat i la fidelitat.

Als dos sínodes anteriors, sobre els Joves (2018) i sobrel’Amazònia (2019), es van viure experiències de gran fraternitat i alegria, ies va posar l’accent en la inculturació. Els seus missatges han preparat elspares i mares sinodals per al proper que porta per títol: «Per una Esglésiasinodal: comunicació, participació i missió.» De fet, és tornar a les arrels,perquè la pròpia Església antiga, durant molts anys, fou una Església sinodal,que desconeixia l’episcopat monàrquic (A. Brighenti).

Un tema de fons, transversal, que cal desitjar queil·lumini processos com el que de fa mesos ha emprès l’arxidiòcesi deBarcelona, amb la voluntat de crear noves comunitats pastorals al servei de l’evangelització.Màrion Roca, que des de fa tres anys ocupa el càrrec de secretària general igran cancellera d’aquest arquebisbat, en una entrevista que li fa Carme Munté aGalilea.153, la revista del CPL, aposta també per «una Església que camina, quedemana participació i que també ens fa preguntes», un treball sinodal que «representarevitalitzar organismes de participació, parlar dels consells i de laimplicació de tothom, sortir i donar testimoni».

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!