L’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Araguaia i la nova Fundació Pere Casaldàliga han organitzat, per a dilluns 28 de juny, un gran homenatge al bisbe català, que ens deixava el 8 d’agost passat als 92 anys. El bisbe emèrit de Sao Fèlix do Araguaia ha completat en aquest món una vida exemplar d’ajuda a les persones més necessitades, als desposseïts de les seves terres en aquesta zona de l’Amazònia brasilera. El seu compromís ha estat, més que una vocació, una opció de vida. El també missioner claretià, nascut a Balsareny el 16 de febrer de 1928, ha defensat en tot moment la pau i les persones més febles, víctimes dels poderosos i dels grans terratinents, i ha estat sovint perseguit i amenaçat a causa d’aquesta coherència. L’acte d’homenatge, conduït per Mònica Terribas i Antoni Bassas i acompanyat per la música de Carles Cases, es farà a les 7 de la tarda a la Plaça del Rei de la capital catalana. Inclourà també poemes del prelat i el testimoni de persones que l’estimen.
Glòria Casaldàliga, presidenta de la fundació que porta el nom del bisbe català, ha explicat aquest divendres a Ràdio Estel que “es vol que sigui un acte de reconeixement de les entitats i persones que han seguit el bisbe Pere i continuen lluitant a favor de les seves causes”. Ha expressat, en una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat, el seu agraïment a “la predisposició i la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona”. Casaldàliga ha lamentat que “moltes persones que estimaven el bisbe Pere no podran ser físicament a l’acte, per les restriccions de la pandèmia”, però ha anunciat que “s’ha donat la possibilitat de seguir-lo per streaming a través del Facebook de la Fundació Pere Casaldàliga”. Glòria Casaldàliga ha dit també que “l’acte està pensat per aconseguir que la gran protagonista sigui la paraula del bisbe Pere, amb diferents persones que l’han estimat i que recitaran frases d’ell, alhora que donaran el seu testimoniatge sobre el que ha suposat Pere Casaldàliga per a ells”.
La també presidenta de l’Associació Araguaia ha anunciat que “recitaran poesies els actors Eduard Fernández, Clara Segura i Núria Valls, així com l’artista d’origen brasiler Priscila Bardosa, tot acompanyat per la bona música de Carles Cases, sempre disposat a col·laborar amb els actes que tinguin a veure amb el bisbe Pere”. La presidenta de la Fundació Pere Casaldàliga ha comentat, com a balanç dels últims mesos, que “va haver-hi, a banda del primer funeral a Balsareny, una Eucaristia més íntima a l’església dels Claretians, una missa de record a Solsona presidida pel bisbe Xavier Novell i altres reconeixements institucionals, entre els quals destaquen l’entrega de la Medalla de la Ciutat a Sabadell, on Pere Casaldàliga deia que tenia el seu primer amor pastoral, de la mateixa manera que s’han fet actes a Girona, a Arbúcies, a Manresa, a Barcelona mateix (a l’Hospital de Campanya de Santa Anna i a la Parròquia de Sant Medir) i en altres llocs, tot i que és difícil no descuidar-se’n algun”. De cara al proper 8 d’agost, primer aniversari de la mort del bisbe, Glòria Casaldàliga ha confirmat que “la idea és fer una celebració de l’Eucaristia a l’església romànica del castell de Balsareny, on hi ha una imatge de la Mare de Déu, molt estimada pel bisbe Pere, tot això amb la idea de fer-hi després una xerrada i música, actes que cal encara concretar i confirmar”.
Des de la família i des de l’Associació Araguaia, s’ha constituït una fundació per vetllar pel seu llegat, des d’un compromís sobre el valor de la vida, del pensament, de l’obra i de les causes del prelat, amb projectes culturals, arxivístics, educatius i altres, amb la idea de seguir treballant els propers cursos, igualment des d’ara també a través del suport a les activitats que porta fent l’Associació Araguaia des de fa més de 30 anys, incloent-hi el sosteniment de projectes de cooperació, sobretot de la mà de l’Associació Ansa de Saô Félix do Araguaia. Una altra tasca molt important és la de mantenir el llegat de Pere Casaldàliga al Brasil, concretament a Saô Félix, on hi ha un arxiu de gran importància per a la memòria històrica de les lluites per la terra, de la causa indígena, de la Teologia de l’Alliberament i de l’Amèrica llatina en general. Allà hi ha 250.000 documents que es vol vetllar per mantenir, juntament amb el Santuari dels Màrtirs i la casa on va viure Pere Casaldàliga més de 50 anys, sense oblidar la casa on descansa en pau, al costat del riu Araguaia.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat del divendres 25 de juny.