Sant Joan de Déu acull 91 persones evacuades de l’Afganistan

L’orde hospitalari de Sant Joan de Déu ha desenvolupat un treball intens en diferents centres i des de la base aèria de Torrejón de Ardoz, per acollir persones provinents de l’evacuació de l’Afganistan.
Sant Joan de Déu ja ha rebut 34 persones a la Llar Sant Joan de Déu-Fundació Germà Tomàs Canet de Manresa, 26 al Centre Sant Joan de Déu de Ciempozuelos, 15 a l’Hospital Sant Joan de Déu de Lleó, tres a la Fundació Sant Joan de Déu Serveis Socials de Mallorca i 13 al centre participat Fundació Bayt-Al-Thaqafa de Barcelona.
Segons Juan José Afonso Rodríguez, director general de l’orde hospitalari de Sant Joan de Déu a Espanya, “el valor principal de la institució és l’hospitalitat, i per això hem posat a disposició de les autoritats els nostres centres per acollir famílies que fugen de l’Afganistan i que ara ens necessiten”.
Aquestes persones han hagut de sortir del seu país en una carrera contra rellotge i de manera traumàtica, abandonant casa seva precipitadament. Després de la seva arribada a l’Estat espanyol han manifestat la voluntat de demanar asil.
No és la primera ocasió que Sant Joan de Déu acull persones afganeses o refugiades. Des del 2017 la institució compta amb el Programa d’acollida i integració per a persones sol·licitants i beneficiàries de protecció internacional, on ja s’han atès 1.000 persones de 26 nacionalitats diferents.
Amb aquest programa, finançat pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Sant Joan de Déu, atén les necessitats bàsiques, ofereix suport psicològic, assessorament legal, aprenentatge de l’idioma i accés a formació/orientació per a feina.
“La nostra voluntat”, afirma Juan José Afonso, “continua sent la de cooperar amb l’Administració pública per facilitar una acollida ràpida i un acompanyament adequat a les necessitats d’aquestes famílies, des de la nostra experiència social i sanitària, i l’atenció a la salut mental”.
Segons la coordinadora del Programa d’Acollida de Sant Joan de Déu, Merlys Mosquera, “les persones afganeses que hem pogut acollir als centres de l’orde hospitalari es troben bé, tot i que mostren signes clars d’estrès i cansament a causa de la situació complexa en la qual han hagut de deixar casa seva. Esperem que es puguin recuperar a poc a poc i refer el seu futur. Aquest serà un dels grans desafiaments que requerirà de la solidaritat de tota la societat espanyola”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!