“La nostra tasca com a Església s’ha d’incrustar en la vida de la societat”

El matí plujós no ha impedit que centenars de tarragonins itarragonines es donessin cita a la catedral de Tarragona aquest matí per assistira l’ofici pontifical en honor de la copatrona santa Tecla, presidit perl’arquebisbe Mons. Joan Planellas, amb la participació de l’alcalde de laciutat i altres autoritats civils i militars.

L’ofici ha estat el principal acte de la solemnitatreligiosa, atès que la situació sanitària impedeix la tradicional processó delbraç de santa Tecla. El reliquiari de la santa ha estat traslladat en processóper l’interior de la catedral, des de la seva capella fins a l’altar major.

En l’homilia l’arquebisbe Joan Planellas s’ha referitprecisament als condicionants de la pandèmia que “ens manté embolcallats ja faquasi un any i mig, la qual no ens deixa tastar amb tota la grandesa, el querealment és la festa, que la ciutat organitza per honorar santa Tecla”. Elprelat ha fet al·lusió a la commemoració dels 700 anys de l’arribada del reliquiaride la santa a Tarragona: “així ho vam celebrar el 17 de maig passat, el dia queexactament s’acomplia l’efemèride”.

En l’escaiença de la festa i de l’inici del nou curs,l’arquebisbe ha esmentat dues fitesde l’Església diocesana. Una: els cinc àmbits de prioritat que ha concretat elConsell Pastoral Diocesà: “la caritat, les celebracions, el creixement i vivènciade la fe, l’evangelització i la fraternitat”. D’altra banda, la proposta delpapa Francesc, “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”, quea Tarragona s’iniciarà el diumenge 17 d’octubre.

Més endavant, Mons. Planellas ha destacat que “lanostra tasca com a Església s’ha d’incrustar en la vida de la societat. Massacops hem viscut allunyats de la societat, i res del que passa al nostrevoltant ens ha de ser aliè”. Ha recordat que els bisbes de Catalunya sovint hanreiterat la necessitat de reconciliació social i de diàleg constructiu per ferde la nostra societat catalana un lloc idoni per créixer com a persones i coma col·lectiu en la llibertat d’idees, creences, propostes i actuacions”. Ha fetseves les paraules recents del Papa quan aquest es pregunta “si Espanya estàdel tot reconciliada amb la seva pròpia història” i quan proposa “diàleg ireconciliació”, a més de la conveniència de “fugir de les ideologies que impossibilitenqualsevol procés de reconciliació”.

L’arquebisbe de Tarragona ha acabat dient que “malgrat lestempestes de la vida i les nits fosques de l’Església, tinguem el coresperançat per continuar endavant amb els nostres projectes cristians”.

—————–

Va ser el Rei Jaume II qui va demanar al rei d’Armènia queenviés una relíquia de Tecla a Tarragona. Es creu que el braç va arribar a laciutat, l’any 1321, fet que va originar que cada 23 de setembre Tarragonaveneri la patrona amb la festa major. Segons un text del segle XVI s’explicaque inicialment la relíquia va ser dipositada a Constantí i des d’aquell poble veí va sortir la processó,caminant fins a Tarragona, en la qual va participar el mateix Jaume II.

Per commemorar l’efemèride dels set segles de l’arribada delBraç de Santa Tecla, coincidint amb la festivitat d’enguany, s’han programat unseguit d’activitats artístiques i culturals, de la mà de l’Ajuntament deTarragona i diverses entitats de la ciutat, aplegades sota el títol T700, ques’allargaran fins al setembre de l’any vinent.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!