L'experiència de les víctimes ha estat la matriu del nostre treball

La comissió encarregada de la investigació dels abusossexuals comesos en el si de l’Església francesa (CIASE) xifra en 216.000 lesvíctimes d’abusos sexuals comesos per sacerdots o religiosos des del 1950. El nombreaugmenta a 330.000 si s’hi afegeixen les víctimes de laics amb missió eclesial(per exemple, en l’àmbit de l’ensenyament).

El president de CIASE (Comissió Independent sobre els Abusosdins l’Església), Jean-Marc Sauvé, ha desgranat els detalls d’un informe de 485pàgines i 2.500 pàgines d’apèndixs, fruit de 30 mesos de feina, i que té el testimoni de les víctimes com afil conductor: “L’experiència deles víctimes ha estat la matriu del nostre treball”

Segons Jean-Marc Sauvé, la violència sexual es va produir enun 56% durant els anys 1950-1969. Aleshores va “caure bruscament” alsanys setanta i vuitanta, però “s’ha mantingut” des dels anysnoranta. Ha admès que hi ha hagut una disminució, però que es correspon amb la caiguda del nombre de sacerdots i religiosos i a la disminució del’assistència a les institucions eclesials. “Hem de desfer-nos dela idea que la violència sexual a l’Església catòlica s’ha erradicatcompletament, que el problema ha quedat enrere: no, el problema continua present. ” “El treball realitzat confirma l’abast de la violènciasexual a la nostra societat”, ha afirmat Jean-Marc Sauvé. I si bé “és a lesfamílies i a les amistats que la violència és més freqüent”, també ha anunciat que la “prevalença”de la violència sexual és “significativament” més alta en els cercleseclesiàstics que en altres cercles socials, com ara l’àmbit de l’ensenyament i del lleure.

Jean-Marc Sauvé ha lliurat l’informe a Mons. Éric deMoulins-Beaufort, president de la Conferència Episcopal Francesa (CEF) i a la germana Véronique Margron, presidenta de la Conferència dels homes i dones religioses de França (Corref). Tal com ha expressat el president de l’episcopat francès, “l’escala del fenomen de la violència i l’agressió sexual a la societat i l’Església és esfereïdora”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!