«Volem despertar aquelles consciències adormides amb el propòsit que puguin observar la crua realitat de la pobresa i de la fam. La desigualtat és, avui dia, el desafiament més gran del món. Aquesta desigualtat ferotge amenaça sobretot els més vulnerables» Són paraules de Clara Pardo, presidenta de Mans Unides, a l’acte de presentació de la campanya anual d’aquesta organització de l’Església catòlica a Espanya.
Sota el lema «La nostra indiferència els condemna a l’oblit», durant els propers dotze mesos, Mans Unides centrarà la seva tasca a denunciar les enormes desigualtats que afecten la població mundial i que cronifiquen la pobresa i la fam, a l’empara de la indiferència de gran part de la ciutadania occidental. «Combatre aquesta situació està a les nostres mans», ha subratllat Pardo.
«Permetre que una sola persona mori de fam suposa un autèntic fracàs per a la humanitat»
Clara Pardo, presidenta de Mans Unides
«La bretxa entre països rics i països pobres s’ha posat de manifest un cop més amb l’estratègia de la vacunació contra el Covid-19. Mentre que a Espanya el 80% de la població ja té la pauta de vacunació completa, i hi ha qui ha rebut la dosi de reforç, a la República Democràtica del Congo només el 0,4% de la població ha pogut tenir accés a la primera dosi de la vacuna», ha explicat la presidenta de Mans Unides.
La presentació de la campanya ha comptat amb el testimoni del doctor Carlos Arriola, president de l’Associació Santiago Jocotán, a Guatemala. Fa més de trenta anys que treballa a la regió Chortí per lluitar contra la fam i la desnutrició a través de l’enfortiment de la sobirania alimentària de les comunitats camperoles i indígenes.
«En aquests anys hem aconseguit que la desnutrició aguda hagi disminuït notablement; això no obstant, persisteix la desnutrició crònica. El nostre objectiu és recuperar la il·lusió en un món més humà. I és que la solidaritat pot vèncer la indiferència. Tots formem part de l’ADN que és la família humana», ha afirmat Arriola.
A l’acte també hi va intervenir el jesuïta Àlvar Sánchez, promotor de projectes de la Delegació diocesana de Migracions a Nador (Marroc), que ofereix ajuda humanitària a la població en trànsit: sol·licitants d’asil, refugiats, migrants i desplaçats. En fer al·lusió al lema de la campanya de Mans Unides, Sánchez l’ha descrit com «una mena de bumerang». «En el punt en què et fas conscient de l’abast de la nostra indiferència —ha assegurat—, descobreixes en la seva dinàmica els girs que la retornen contra un mateix. Quan vols reaccionar, ja no ets a temps d’evitar-ne l’impacte.»