L’Església celebra l’11 de febrer, festivitat de la Mare de Déu de Lourdes, la Jornada Mundial del Malalt. Enguany se celebra la trentena edició d’una jornada instituïda per Joan Pau II per sensibilitzar sobre la necessitat d’assistir els malalts i els qui en tenen cura.
Per a aquesta jornada, el papa Francesc ha escrit el missatge Sigueu misericordiosos com el vostre Pare és misericordiós (Lc 6,36). Estar al costat dels qui pateixen en un camí de caritat.
El Pontífex recorda que s’ha avançat molt, però que encara queda molt camí per recórrer per garantir a totes les persones malaltes, especialment als llocs i situacions de més pobresa i exclusió, l’atenció sanitària que necessiten i l’acompanyament pastoral.
Francesc recorda que «la misericòrdia és el nom de Déu per excel·lència, que manifesta la seva naturalesa, no com un sentiment ocasional, sinó com a força present en tot el que Ell fa. És força i tendresa alhora. Per això, podem afirmar amb sorpresa i gratitud que la misericòrdia de Déu té en ella mateixa tant la dimensió de la paternitat com la de la maternitat».
El missatge destaca les moltes ocasions en què se’ns expliquen les trobades de Jesús amb persones que pateixen malalties i es pregunta el Papa: «Per què aquesta atenció particular de Jesús cap als malalts?»
«Quan una persona experimenta en pròpia carn la fragilitat i el patiment a causa de la malaltia, també el seu cor s’entristeix, la por creix, els interrogants es multipliquen»
El Papa no oblida la gran quantitat de malalts que en aquest temps de pandèmia han viscut la soledat i, en aquest sentit, subratlla «la importància de comptar amb la presència de testimonis de la caritat de Déu que vessin sobre les ferides dels malalts l’oli de la consolació i el vi de l’esperança».
Agents sanitaris
Segons Francesc, la invitació a ser misericordiosos adquireix un significat particular pers als agents sanitaris i destaca que el seu servei «transcendeix els límits de la professió per esdevenir una missió».
«Les vostres mans, que toquen la carn sofrent de Crist, poden ser signe de les mans misericordioses del Pare. Sigueu conscients de la gran dignitat de la vostra professió, com també de la responsabilitat que comporta»
El Bisbe de Roma posa en valor els progressos de la ciència mèdica, la recerca i la medicina de rehabilitació, i demana no oblidar la singularitat de cada persona malalta, amb la seva dignitat i fragilitats.
Així, Francesc constata que «el malalt és sempre més important que la seva malaltia i per això cada enfocament terapèutic no pot prescindir d’escoltar el pacient, de la seva història, de les seves angoixes i de les seves pors».
«Fins i tot quan no és possible curar, sempre és possible cuidar, sempre és possible consolar, sempre és possible fer sentir una proximitat que mostra interès per la persona abans que per la seva patologia»
La Jornada Mundial del Malalt també dona l’oportunitat al Papa de centrar l’atenció en els centres d’assistència sanitària i recorda el compromís de tants missioners «que han acompanyat l’anunci de l’Evangeli amb la construcció d’hospitals, dispensaris i centres de salut».
En aquest context, el Pontífex referma la importància de les institucions sanitàries catòliques perquè «són un tresor preciós que cal custodiar i sostenir», una casa de misericòrdia.
Finalment, el missatge posa en valor el servei indispensable de la pastoral de la salut i subratlla que «la proximitat als malalts i la seva cura pastoral no només és tasca d’alguns ministres específicament dedicats a això; visitar els malalts és una invitació que Crist fa a tots els seus deixebles».
Podeu llegir el missatge sencer AQUÍ