La crisi humanitària desencadenada arran de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia ha mobilitzat la solidaritat de la ciutadania. “Moltíssimes gràcies a totes les persones que ens estan fent arribar productes de primera necessitat i material sanitari i als voluntaris que ens ajuden en les tasques de recollida i classificació”, explica el sacerdot ucraïnès Volodymyr, que fa dotze anys que resideix a Barcelona i que col·labora a l’església dels pares redemptoristes del Perpetu Socors.

Antibiòtics, analgèsics (paracetamol, ibuprofèn…), xeringues, benes, pomades per a les cremades, medicaments contra les hemorràgies, sacs de dormir tèrmics, estoretes tèrmiques, llanternes, tovalloletes humides, roba d’abric, bolquers, llet en pols, fruita seca, xocolata, barretes energètiques, cafè soluble i menjar en llauna són alguns dels productes que “més necessiten en aquests moments la població civil ucraïnesa, sobretot dones i infants que viuen al metro i en soterranis, i els soldats ferits en el conflicte bèl·lic”.

Quatre són els punts que la comunitat ucraïnesa a Barcelona ha habilitat per dur a terme aquesta recollida: la parròquia del Perpetu Socors (passatge Mercader, 12 A), la parròquia de Sant Josep i Santa Mònica, que acull la comunitat greco-catòlica ucraïnesa de ritus bizantí (rambla de Santa Mònica, 9), l’escola ucraïnesa Mriya (carrer Pont del Treball Digne, 15) i el Consolat General d’Ucraïna a Barcelona (carrer Numància, 185, baixos segona).

Recollida de material a la parròquia de Santa Mònica. Foto: Agustí Codinach

“Hem de defensar tots plegats la pau!”

P. VOLODYMYR, SACERDOT UCRAÏNÈS DE LA PARRÒQUIA DEL PERPETU SOCORS (BARCELONA)

Els lots que organitzem van destinats directament a la frontera entre Ucraïna i Polònia. Allà tenim uns grans magatzems. Les dones, tot superant pors i incerteses, travessen la frontera en furgonetes per tal de transportar les caixes que contenen aquests productes de primera necessitat i auxili. Són unes dones heroiques! Voluntaris ucraïnesos s’encarreguen, des de la seu d’edificis governamentals i d’esglésies, de distribuir aquest material d’ajuda humanitària a la població més necessitada”, informa el P. Volodymyr.

I afegeix: “Com a ucraïnès, sento un dolor immens davant de la situació tan cruel que està provocant aquesta guerra. Hem de defensar tots plegats la pau!”

Per la seva banda, Càritas diocesana de Barcelona ha impulsat una campanya per recaptar diners i donar resposta a les necessitats més urgents del poble ucraïnès. Podeu fer el vostre donatiu al compte corrent: ES82 2100 5000 5902 0012 8131. Càritas Espanyola treballa a Ucraïna des de l’any 2010, on dona suport a diversos projectes d’acció social i d’emergència.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!