Senzill, simpàtic i proper. Són alguns dels trets que caracteritzen el cardenal Luis Antonio Tagle, prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles, president de Càritas internacional i arquebisbe emèrit de Manila (les Filipines) que, aquest matí, ha ofert a Barcelona la conferència-diàleg Acollir i acompanyar en un món canviant.
En un acte organitzat per Càritas Catalunya, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i el Secretariat de Pastoral amb Joves de l’arquebisbat de Barcelona, el cardenal Tagle ha parlat a educadors d’infants i joves en l’Auditori Fòrum CCIB.
En tot moment, el purpurat s’ha mostrat proper amb el públic i, tot i tocar temes profunds i seriosos, no ha perdut el somriure ni el sentit de l’humor. L’acte ha estat conduït impecablement pel periodista Pol Marsà i ha comptat amb la intervenció musical de Worship.
Durant la trobada, el record del bisbe Toni Vadell, recentment traspassat, ha estat molt present.
El purpurat filipí ha dividit la xerrada en tres moments. En una primera part, ha fet una anàlisi del context dels joves: un “jo” il·lusòriament autosuficient, retirada social i falta de preocupació pels altres.
En un segon moment, ha considerat que ens trobem davant d’un repte important i que el context de la joventut “ofereixen un terreny fèrtil i oportunitats úniques per acollir i acompanyar els joves”. Segons el cardenal Tagle, cal acollir Jesús i deixar que ens acompanyi.
“Preguem perquè l’Esperit Sant ens transformi en companys de discerniment, creatius i valents dels joves en la fe cristiana”
Compartir la fe, ha dit el purpurat, significa compartir Jesús, “la bondat, la misericòrdia, la justícia i la veritat de Déu presents en Jesús”, perquè és oferir el millor amic que els joves poden tenir.
El prefecte de la Congregació per a l’Evangelització dels Pobles és conscient que el món considera Jesús com un escàndol i una ximpleria. Però en Jesús crucificat “veiem l’amor més gran que ofereix un ‘jo’ com a regal perquè tots els ‘ells’ puguin viure com ‘nosaltres’ en comunió amb ell”.
En la darrera part de la seva xerrada, el cardenal Luis A. Tagle ha compartit algunes mentalitats, actituds i enfocaments útils per acollir i acompanyar “els nostres joves en la fe i en els valors cristians”.
“Com el jove Jesús, el qual va tractar pacientment els seus joves deixebles, siguem compassius, esperançats i alegres acompanyants o companys de viatge dels joves”
Després de la conferència hi ha hagut temps per a un diàleg amb representants del món escolar, de Càritas o de les famílies, que han plantejat al cardenal algunes qüestions com les xarxes socials, la transmissió de la fe als fills, la situació a Ucraïna o els joves i l’escola.
La jornada ha acabat amb unes paraules del bisbe auxiliar de Barcelona, Javier Vilanova, el qual ha tingut un record especial per al bisbe Toni Vadell i ha encoratjat a ser “testimonis en un món que canvia per canviar el món”.
El repte és gran, ha reconegut, però ha assegurat que tenim la clau: l’amor. “Només l’amor salvarà el món. Pel teu ‘sí’ pot haver-hi el canvi de moltes vides”.
Per això, el bisbe Vilanova ha animat a no perdre l’esperança i a “il·luminar el món amb la llum de l’alegria. Anuncieu amb valentia que el nostre món pot canviar”.
“Sent la Creu”
La conferència-diàleg amb el cardenal Tagle ha estat el primer dels actes que el purpurat protagonitza a Barcelona.
Diumenge 6, a les 18.00, a la basílica de la Sagrada Família, el purpurat participa en la celebració “Sent la Creu”, amb motiu de l’inici de la Quaresma.
Es tracta d’un acte que ja és tradicional a l’Església diocesana de Barcelona, concretament per al Secretariat de Pastoral amb Joves de l’arquebisbat.
L’edició d’enguany, la setena, ha convidat l’arquebisbe emèrit de Manila perquè els joves de Barcelona coneguin la realitat de les Filipines i comparteixin la seva creu, com en les edicions anteriors van fer amb Veneçuela, Bangassou (República Centreafricana), Cambodja, Mossul i Lampedusa.
Per això, durant la celebració de la vetlla i de l’Eucaristia hi haurà una rèplica de la creu de Magallanes, de Cebu (Filipines), que simbolitza l’arribada del cristianisme a l’arxipèlag ara fa 500 anys.
La celebració comptarà amb la participació de 150 veus d’una dotzena de corals de joves i grups cristians de la diòcesi de Barcelona —de 18 a 35 anys— sota la direcció de Joan Alfons Hernández, director coral i cap de l’Agrupament a Barcelona de Guies i Scouts d’Europa.
També comptarà amb el testimoni de Ricardo Pareja, un jove que viu la malaltia amb el Senyor.