De forma impulsiva, la gent s’ha abocat a ajudar la població d’Ucraïna amb roba, medicaments, menjar… Una resposta normal davant la crisi humanitària però que necessita ser canalitzada correctament, com ens explica Eduard Sala, responsable d’Acció Social de Càritas Barcelona. Per això, Càritas ha preparat un apartat de PREGUNTES FREQÜENTS amb respostes que ajudin a canalitzar la solidaritat, mentre col·labora econòmicament amb les Càritas locals i enllesteix l’enviament de dues ambulàncies medicalitzades a Mn. Iurii Stasiuk, el mossèn de la diòcesi de Barcelona que va tornar al seu país natal per poder atendre les persones que es troben a primera línia
Per què heu preparat un apartat de PREGUNTES FREQÜENTS?
La gent està molt desorientada, amb poca informació, i això fa que tot sovint en lloc d’ajudar, compliquin les coses. No ajuda agafar un cotxe, una furgoneta i anar a la frontera a recollir persones, si no hi coneixes ningú. Les xarxes de tràfic de persones es freguen les mans. La situació és molt impactant, però hem de tenir en compte que no és una cursa de cent metres, sinó una marató. Les persones que estan disposades a acollir durant dues setmanes, estan disposades a fer-ho durant dos o tres anys? Estem parlant d’això. No ens podem deixar emportar pels impulsos. La millor ajuda és l’econòmica, adreçada a una entitat amb la qual confiem, que sigui present al país o que hi estigui coordinada. Si no, ens podem convertir en carrerons sense sortida.
Quina ajuda esteu canalitzant des de Càritas diocesana de Barcelona?
Pel que fa a la gent d’Ucraïna, estem utilitzant dues vies: d’una banda, enviem ajudes econòmiques a les Càritas diocesanes per a projectes concrets; de l’altra, ajudem econòmicament el mossèn de la diòcesi de Barcelona Iurii Stasiuk, rector de la parròquia de Sant Josep, Santa Mònica i Sant Josafat que ha decidit tornar al seu país natal per poder atendre les persones que es troben a primera línia. Aquesta setmana li farem arribar dues ambulàncies medicalitzades. I pel que fa a l’acollida de persones refugiades, oferim orientació, assessorament i ajuda econòmica a dues fundacions: Acció Familiar Barcelona i ONGD Coopera. En coordinació amb les monges de l’Institut del Verb Encarnat de Lviv, estan gestionant l’arribada de mares i fills que fugen de la guerra. Diumenge van arribar 104 persones, que han ubicat en cases de colònies del Collell (entre el Pla de l’Estany i la Garrotxa) i de Torrelles de Foix (Alt Penedès). La previsió és que puguin arribar 500 persones.
Per a ajudes econòmiques Càritas Barcelona: Emergència Ucraïna
En quin estat es troben les persones quan arriben?
Esgotades, desorientades, preocupades pels homes que han deixat a Ucraïna. Arriben en estat traumàtic, sense conèixer l’idioma, ni tan sols l’anglès. Tenen la idea que guanyaran i que el conflicte serà ràpid, però és de manual que aquesta serà una guerra llarga i amb un gran nombre de morts i de destrucció.
La Unió Europea ha fet una cosa excepcional, que és agilitzar processos de regularització.
La Unió Europea ha pres una decisió històrica, que és la de saltar-se el reglament de Dublín per donar refugi sense condicions a les persones que venen d’Ucraïna. Ara bé, l’Estat espanyol encara no ha determinat el circuit, com es farà la regularització massiva de residència i feina, qui en tramitarà el permís. El sistema no està preparat per a una directriu que és genial però que arriba en un moment en què tenim el sistema d’acollida de refugiats totalment col·lapsat. Hem de tenir en compte que Espanya denega més del 90% de sol·licituds de refugiats.