Després de setmanes bloquejat a Ucraïna, on el va enxampar la invasió russa, el P. Taras Kogut ha pogut tornar a Guissona per atendre la comunitat ucraïnesa d’aquest poble de la Segarra, i per retrobar-se amb la seva família, ja que com que és catòlic de ritu bizantí té dona i fills.
El P. Taras Va tornar el dissabte 12 de març a la tarda, després d’un llarg viatge en tren des de Katowice (Polònia) i Praga (República Txeca) i després d’haver caminat al llarg de 30 quilòmetres.
Durant el temps que ha estat a la seva població natal de Lviv, ha atès pastoralment i espiritualment els fidels grecocatòlics i ha col·laborat en les tasques d’acollida i suport dels refugiats que hi arriben camí d’altres països d’Europa. Finalment, gràcies a una ordre directa del govern ucraïnès, ha pogut tornar a Guissona, si bé hi ha hagut de deixar el seu fill, Vassili, de 21 anys, seminarista i actualment voluntari de la Creu Roja.
“Voldria donar-vos les gràcies per la vostra acollida i solidaritat”, ens comenta el P. Taras com un missatge enviat al conjunt de la ciutadania de Guissona i de Catalunya. “Sense l’ajuda d’Europa, Putin hauria enllestit la guerra en només uns dies.”
Un cop a Guissona, el P. Taras ha reprès la seva activitat pastoral i espiritual —també atén les comunitats de Cervera i Tàrrega—, a la qual se suma ara la cura de les persones refugiades, qua actualment ja són 143 a la població. Cada dia, a les 10 h i a les 18 h, es troben a la parròquia de Santa Maria de Guissona per a la pregària, el Rosari o la Missa, mentre es preparen per a una Pasqua molt dolorosa però que espera trobar la llum de la resurrecció. La icona de la Mare de Déu de Zarbanitsa, venerada pels cristians grecocatòlics, acompanya les celebracions, com també ho fa la pregària de sant Francesc d’Assís “Oh Senyor, feu de nosaltres instruments de la vostra pau!”, en català i ucraïnès.
Guissona és la població amb un grup més nombrós d’ucraïnesos, gent arrelada de fa anys, en bona part treballadors del Grup Alimentari BonÀrea i fidels de la comunitat grecocatòlica ucraïnesa, que es troba a la parròquia de Santa Maria de Guissona, com també ho fa l’Església ortodoxa romanesa.
“Tota la comunitat grecocatòlica ucraïnesa, així com la catòlica, estem molt contents del retorn del P. Taras”, explica Mn. Ramon Balagué, rector de Santa Maria de Guissona.