El conflicte a Ucraïna empeny la població a fugir a la recerca d’un lloc segur tant dins com fora del país. Segons ACNUR, hi ha més de 2,5 milions de persones refugiades i 2 milions de desplaçades internes.

Durant aquests moviments, milers de persones, especialment dones, que abandonen casa seva, corren el risc d’esdevenir víctimes del tràfic d’éssers humans en origen, trànsit i destí i poden patir violència i abusos sexuals.

Així ho han confirmat entitats especialitzades com Projecte Esperança i SICARcat, que coneixen bé com operen les xarxes de tràfic i com els conflictes armats generen un entorn on aquesta violació de drets humans pot prosperar a causa de les vulnerabilitats socials i econòmiques de les zones en guerra, l’erosió de l’Estat de Dret, el desmantellament de les institucions, la impunitat i els desplaçaments forçats.

A més, els grups armats poden fer servir aquest delicte per finançar-se i, fins i tot, per atreure reclutes nous amb promeses com recompensar-los amb esclaves sexuals.

NACIONS UNIDES

Les persones desplaçades i susceptibles de protecció internacional estan entre els col·lectius més vulnerables i són afectades de manera desproporcionada pel tràfic d’éssers humans

Aquestes persones que fugen del seu país no han pogut planificar la sortida i no compten ni amb recursos ni amb el suport necessari durant la migració forçada.

Davant d’aquesta urgència, es poden veure obligades, com a única alternativa, a recórrer a persones desconegudes en les quals confien i que poden ser possibles traficants.

Dones i nenes són els col·lectius més vulnerables al tràfic, especialment per a l’explotació sexual o per a matrimonis forçats, però també per a l’explotació laboral.

Però també homes i nens estan exposats a ser captats per formar part de milícies o grups armats, per a l’extracció d’òrgans, la mendicitat o la comissió de delictes.

Juntament amb altres ONG europees, que pertanyen a La Strada International, Projecte Esperança i SICARcat, tots dos projectes de les Adoratrius, promouen accions de prevenció que inclouen l’elaboració i difusió de materials amb consignes i recomanacions bàsiques de seguretat per a les persones que fugen del conflicte.

Les recomanacions, en anglès, ucraïnès, castellà i català, se centren en la necessitat de reforçar la seguretat de la població durant el desplaçament a un lloc segur

D’aquesta manera es volen evitar situacions de major vulnerabilitat com quedar-se sense documentació i/o diners, perdre el contacte amb persones de confiança, no poder informar del lloc on es troben o no tenir lloc on allotjar-se.

Projecte Esperança i SICARcat insten les administracions públiques de l’Estat espanyol perquè adoptin mesures específiques de prevenció del tràfic que l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació Europea, així com ACNUR, recomanen enmig de la crisi humanitària a Ucraïna.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!