Des que el 24 de febrer va esclatar la guerra a Ucraïna, milions de persones s’han vist obligades a fugir de la seva llar per salvar la vida, abandonant les regions de l’est i sud, en direcció oest. Segons les darreres xifres oficials d’ACNUR, uns quatre milions han passat les fronteres cap als països veïns, però es calcula que més de sis milions i mig estan desplaçats a l’interior del país.
Els milers de sacerdots, religiosos i religioses que s’han quedat per continuar atenent humanitàriament i espiritualment la població, ens comuniquen el que estan vivint. És el cas de les religioses de la congregació de Sant Josep: “Hi ha gent dormint a tots els racons possibles del monestir, tant a llits com en matalassos pel terra. Estan molt agraïts per l’oportunitat de rentar-se, menjar un plat calent i dormir. Alguns han passat dies en soterranis o refugis antiaeris”», comenta la germana Tobiaszca a la fundació Ajuda a l’Església Necessitada, que acaba d’aprovar una ajuda extraordinària per a les religioses de totes les congregacions femenines de ritu llatí de Lviv.
GNA. TOBIASZCA
“Mirem d’ajudar els refugiats i persones locals que es troben en una situació difícil a causa de la guerra”
Al seu monestir de Lviv, les religioses de Sant Josep han establert un punt intermedi per als refugiats on poden descansar i recuperar forces. A més, les germanes ajuden a establir contactes i a buscar famílies que puguin acollir els refugiats en altres llocs, la majoria a Polònia. Així mateix, coordinen els conductors per transportar famílies, moltes d’elles mares amb fills.
Ja sigui gran o petit, cada convent i casa de les congregacions religioses ha esdevingut un lloc d’acollida per als més necessitats: “En un altre dels nostres convents, a la ciutat de Stryi, les germanes han preparat una habitació perquè serveixi d’allotjament per a una família amb dos fills i l’àvia. Amb l’ajuda de benefactors locals i estrangers van comprar una rentadora, una nevera, els llits, etc. Tot el que cal per viure. Un dels nens és un malalt que necessita cures i alimentació especials”, assenyala la germana Tobiaszca.
Malgrat la situació depriment, també s’albiren petits raigs d’esperança. Les religioses reben missatges d’arreu del món que els diuen que la gent pensa i prega per elles, també experimenten una gran solidaritat per part dels amics i veïns del convent.
“Ens quedarem aquí mentre hi siguin les germanes. Quan elles marxin, també marxarem nosaltres”
Fa més de 40 anys que Ajuda a l’Església Necessitada dona suport a l’Església d’Ucraïna, amb la qual manté una relació estreta. D’aquest projecte nou, se’n beneficiaran totes les religioses de l’arxidiòcesi de Lviv, perquè puguin servir i ajudar en aquet moment difícil de la guerra a Ucraïna.