“Enguany celebrem la Pasqua no amb el so alegre de les campanes, sinó amb el soroll a les nostres oïdes de bombes i explosions no llunyanes d’aquí.” Són paraules del cardenal Raniero Cantalamessa, predicador de la Casa Pontifícia, a la seva homilia de la celebració de la Passió del Senyor, presidida pel papa Francesc aquest Divendres Sant a la basílica de Sant Pere.

“Com Pilat, donem l’esquena al qui va dir: ‘Jo soc la Veritat'”

CARDENAL RANIERO CANTALAMESSA

A l’hora de repassar el diàleg entre Jesús i Pilat, el frare caputxí ha expressat que aquesta pàgina de l’Evangeli és avui dia de gran actualitat. De la mateixa manera que en el passat, els éssers humans avui dia també ens preguntem: “Què és la veritat?” Però, com Pilat, donem l’esquena al qui va dir: “He vingut al món per donar testimoni de la veritat” i “Jo soc la Veritat”.

En aquest sentit, el cardenal Raniero Cantalamessa ha assenyalat que segueix a través d’internet nombrosos debats sobre religió i ciència, sobre fe i ateisme, i en les llargues hores i hores de diàleg, una qüestió li crida sempre l’atenció: mai no s’hi esmenta el nom de Jesús. Tot s’esdevé “etsi Christus non daretur”, com si no hagués existit mai en el món un home anomenat Jesucrist.

El cardenal, adreçant-se als germans ateus, agnòstics i a tots els qui es troben encara en recerca, els va recordar que l’artífex del corrent filosòfic de l’existencialisme, el filòsof i teòleg danès Søren Kierkegaard, afirmava que en el nostre temps “es parla molt de misèries humanes; es parla molt de vides desaprofitades. Però desaprofitada és tan sols la vida d’aquell home que mai no s’hi va adonar, perquè mai no va tenir, en el sentit més profund, la impressió que hi ha un Déu i que ell —precisament ell, el seu jo— es troba davant d’aquest Déu”.

El cardenal Cantalamessa ha fet també referència a la seva homilia a l’escriptor John Ronald Tolkien. En una carta al seu fill, l’autor d’El senyor dels anyells li comentava que “cal una voluntat sorprenent de no creure per suposar que Jesús no va existir mai o que no va dir les paraules que se li atribueixen, ja que són impossibles d’inventar per qualsevol altra persona al món”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!