“Després de dos anys de pandèmia, les activitats de lleure a l’estiu són enguany més necessàries que mai.” Són paraules de Rafael Ruiz de Gauna, director adjunt de la Fundació Pere Tarrés i director de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, durant la roda de premsa de la presentació de la campanya “Cap infant sense colònies 2022”. I ha afegit: “Infants i joves necessiten aquest espai enriquidor per créixer i desenvolupar-se.”
Aquesta campanya anual de la Fundació Pere Tarrés, que té com a objectiu becar les activitats de lleure a l’estiu d’infants i joves en situació de vulnerabilitat social, va permetre que l’any passat 5.249 participants poguessin gaudir de casals d’estiu i colònies. Enguany està previst incrementar aquesta xifra en almenys un 10%.
Una de les novetats de la campanya és que, com ja va passar durant la pandèmia i també en anteriors crisis socials generades per desplaçaments de conflictes bèl·lics (com va ser el cas de les persones refugiades de la guerra de Síria o Bòsnia), la Fundació Pere Tarrés s’ha implicat en diversos projectes solidaris per acollir i acompanyar els infants de famílies ucraïneses que han arribat a casa nostra fugint de la guerra.
Rafael Ruiz de Gauna ha destacat dues iniciatives que es van dur a terme el 2021: el projecte de salut bucodental, amb 487 revisions i 290 tractaments, adreçat a infants en situació de vulnerabilitat social, i l’acompanyament a joves migrants.
David Lozano, coordinador de l’informe sobre les condicions de vida de les famílies que sol·liciten beques per a les activitats d’estiu, ha donat a conèixer que el 40% d’aquestes famílies són monoparentals. Tres de cada quatre famílies viuen sota el llindar de pobresa moderada, el 49,7% pateix pobresa alta i el 17,9% de les famílies té situació de pobresa severa.
“El 71% de les famílies que demanen beca a la Fundació Pere Tarrés afirmen que les seves dificultats econòmiques van augmenar el 2021”
Una dada molt significativa és que el 71% de les famílies que demanen beca a la Fundació Pere Tarrés afirmen que les seves dificultats econòmiques van augmentar el 2021. “Aquest informe pretén millorar el coneixement de les famílies beneficiàries i detectar-ne les necessitats”, ha constatat Lozano.
Montse Sòria, coordinadora d’Acció Social de la Fundació Pere Tarrés, ha explicat que l’entitat participa en iniciatives humanitàries per als refugiats d’Ucraïna. “Família necessita família” consisteix en l’acompanyament de famílies refugiades ucraïneses per part de famílies catalanes al seu domicili. Una altra és un programa de lleure adreçat a una trentena d’infants i adolescents, d’entre 4 i 18 anys, de famílies que han arribat d’Ucraïna. La Fundació obre també una línia de beques específiques per als infants de famílies refugiades que participen en centres d’esplai i centres socioeducatius.
Finalment, Albert Riu, coordinador de la campanya “Cap infant sense colònies”, ha posat en relleu l’increment de les llistes d’espera dels centres socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés que atenen infància en situació vulnerable, com a conseqüència de les successives crisis econòmiques i sanitàries que han agreujat encara més les necessitats de les famílies empobrides o en risc d’exclusió social. Per a més informació: www.peretarres.org.