La fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada (ACN) ha presentat la campanya Església a Ucraïna: refugi d’esperança per donar a conèixer la gran necessitat que travessa l’Església ucraïnesa per l’emergència de la guerra i la tasca que desenvolupa a favor dels desplaçats.
En la presentació hi ha participat el primat de l’Església grecocatòlica ucraïnesa, Mons. Sviatoslav Shevchuk; el coordinador de projectes d’ACN per a Europa de l’Est, Marco Mencaglia, i el director d’ACN Espanya, Javier Menéndez Ros.
“Serem amb el nostre poble fins al final”, ha dit Mons. Shevchuk en la seva intervenció, en la qual ha subratllat que l’Església ucraïnesa sempre ha compartit el destí del seu poble.
Sviatoslav Shevchuk
“Estic orgullós dels nostres bisbes, sacerdots, consagrats… que no han abandonat el poble: ajuden els qui volen fugir i els qui no poden marxar”
El primat de l’Església gregocatòlica ucraïnesa ha comparat la guerra al seu país amb la Segona Guerra Mundial pel que fa al nombre de soldats, les línies de combat i la quantitat d’armes emprades.
Mons. Shevchuk ha reconegut que no només Ucraïna occidental està desbordada per l’arribada de desplaçats, també el centre i el sud del país: “No sabem quan acabarà tot. Els refugiats no paren de créixer.”
Des que va començar la guerra Sviatoslav Shevchuk no ha parat de visitar els llocs més afectats i el que ha vist, saquejos, fosses comunes, tortures, li sembla una “vergonya” com a mínim.
També ha argumentat que aquest conflicte es tracta d’una “guerra colonial, perquè Rússia tracta Ucraïna com el seu territori; ideològica, perquè diu que la nació ucraïnesa no existeix i ha expulsat molt gent del seu territori, ha eliminat persones, té una llista de gent per eliminar on hi ha molts religiosos, inclòs jo”.
Malgrat la dramàtica situació i la crisi humanitària conseqüent, el primat de l’Església grecocatòlica no perd l’esperança i ha agraït el suport d’ACN.
Un altre aspecte que ha valorat són els esforços del papa Francesc per aturar la guerra.
Sviatoslav Shevchuk
“El papa Francesc és una autoritat moral molt important que s’ha mostrat disposat a fer de mediador entre Ucraïna i Rússia”
Sobre el patriarca de Moscou, Ciril, ha assegurat que “la seva postura és un problema per a tothom i està dividint la seva pròpia Església. No es pot justificar la guerra des del punt de vista cristià”.
Precisament, aquesta guerra ha fet sorgir a Ucraïna una unitat ecumènica i interreligiosa que mai havia existit en el passat, ha confessat Mons. Shevchuk.
Igualment, ha demanat pregàries pel seu país i ha destacat que “tenim una força moral i espiritual que ens fa sobreviure i resistir, i amb l’esperança que la vida triomfa sobre la mort”.
Ajuda a l’occident d’Ucraïna
El coordinador de projectes d’ACN per a Europa de l’Est, Marco Mencaglia, ha presentat la nova campanya de la fundació pontifícia centrada en l’ajuda als desplaçats a l’oest d’Ucraïna.
Mencaglia ha comprovat, en primera persona, el treball que fa l’Església en l’atenció als desplaçats i com han sorgit centres d’acollida a tot arreu: seminaris, convents, parròquies…
MARCO MENCAGLIA
“L’Església ofereix ajuda material, però també moral, psicològica i espiritual”
En aquest sentit, ha compartit que hi ha molts casos de persones que, gràcies al testimoni solidari de tanta gent d’Església, ha tingut l’oportunitat de trobar-se amb la fe.
Marco Mencaglia ha recordat que ACN col·labora amb Ucraïna des de l’any 1953 i que aquesta l’ajuda de la fundació pontifícia no és només per a una situació d’emergència, sinó que té voluntat de “continuïtat”.
El coordinador de projectes d’ACN per a Europa ha destacat el compromís de l’Església, que es manté al costat del poble ucraïnès: “La majoria dels sacerdots s’han quedat amb el poble en llocs devastats i arrasats. Quan tots marxen, l’Església s’hi queda.”
Mencaglia ha demanat continuar pregant pel poble ucraïnès, especialment per les famílies, majoritàriament dones amb nens, que en aquesta situació extrema fàcilment poden caure en la desesperació.
MARCO MENCAGLIA
“En molts casos he vist con malgrat la situació, l’Església es manté ferma i dona una paraula d’esperança i de futur”
Segona fase d’ajuda
El director d’ACN Espanya, Javier Menéndez Ros, ha explicat que en una primera fase, la fundació pontifícia ha donat suport a diferents projectes d’ajuda a sacerdots, religiosos i col·laboradors de l’Església que atenen desplaçats i refugiats per la guerra.
Amb aquesta nova campanya comença una segona fase, destinada a ajudar l’Església a l’oest del país per ajudar els desplaçats interns.
JAVIER MENÉNDEZ ROS
“Més de 12 milions de persones han fugit a causa de la guerra. Hi ha 7,1 milions de desplaçats interns i 4,9 milions de refugiats”
La gran majoria són dones, un 53%, seguides pels nens, un 30%, i ancians i homes, un 17%.
ACN està ajudant 4.879 sacerdots i religiosos, 1.350 religioses i consagrades i dona suport a més de 900 seminaristes.
ACN s’ha compromès a enviar un paquet d’ajuda d’uns dos milions d’euros per ajudar l’Església ucraïnesa en la seva missió caritativa i pastoral, sobretot a l’oest del país on s’acullen els desplaçats interns.