“Nosaltres volem explicar el nostre model, perquè accions que es fan a Catalunya potser no es fan a altres llocs del món. Tenim un model molt especial de treballar, n’hem d’aprendre moltíssim però també podem ensenyar moltíssim”, ha manifestat Yvonne Griley, directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, al programa Camins de Ràdio Estel.
Griley ha valorat molt positivament el primer Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de Consciència, que s’ha celebrat els dies 2 i 3 a la Facultat de Comunicació-Blanquerna Universitat Ramon Llull. La trobada ha estat fruit del projecte de la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència que es va posar en marxa fa un any amb el suport de Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.
“Aquest congrés respon al repte que ens vam marcar des del principi: aplegar a Catalunya diferents experts de l’àmbit universitari així com social, en matèria de llibertat religiosa arreu del món”, ha exposat la directora general d’Afers Religiosos.
El Congrés ha reunit més d’un centenar d’experts en l’àmbit de 29 països diferents d’Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica, i situa Catalunya com a referent en l’estudi i anàlisi de la llibertat religiosa. Així, investigadors d’institucions com la Universitat d’Oxford, l’Institut Europeu de la Mediterrània, el Center for Cultural Dialogue (Zagreb) o la Fundació for Islamic Culture and Religious Tolerance, s’han trobat entre els ponents principals. També representants de diverses administracions públiques i confessions religioses.
Entre altres temàtiques, s’ha tractat l’impacte del COVID 19 sobre la llibertat religiosa, l’exercici d’aquest dret en àmbits com la sanitat, l’educació, els joves o els mitjans de comunicació, la gestió municipal de la diversitat religiosa, gènere i llibertat religiosa i el diàleg interreligiós a Europa.
“El misatge principal —ha destacat Yvonne Griley a Ràdio Estel— és que la diversitat religiosa és una realitat mundial, i en funció de com les ciutats, els països i les nacions assumeixin aquesta diversitat, el model de convivència i de llibertat serà diferent. El grau de lliberat anirà en funció de com assumim aquesta diversitat.”
Aquesta primera trobada internacional organitzada per la Càtedra de Blanquerna ha tingut com a objectiu l’intercanvi de bones pràctiques locals, regionals o internacionals en la gestió de la diversitat religiosa i la promoció de la llibertat religiosa i de consciència, així com el debat sobre els estàndards internacionals de valoració de les condicions per exercir el dret a la llibertat religiosa i de consciència. Igualment, el Congrés ha promogut el diàleg d’experts i responsables d’entitats internacionals sobre la situació global d’aquest dret fonamental.
En l’acte de clausura del divendres dia 3 de juny s’han lliurat els Premis de la Càtedra als millors treballs de final de Grau i Màster i a la millor Tesi Doctoral en l’àmbit de la llibertat religiosa i de consciència.
Tal com ha destacat la directora general d’Afers Religiosos, “hem d’aprofitar qualsevol plataforma per emetre missatge unívocs en favor del que significa positivament el coneixement de les religions arreu i sobretot allò que les uneix, aquelles lluites compartides: la defensa ecològica, la pau al món, i totes aquelles coses comunes que les religions les tenen precisament perque els seus missatges traspassen la política, les fronteres i les nacions”.