Agressions policials i dificultats per a la seva denúncia i investigació, deficiències a l’atenció medicosanitària i obstacles a les visites dels voluntaris d’organitzacions socials que intenten garantir l’acompliment de drets humans dels interns. Aquestes són les tres principals formes d’hostilitat que denuncia l’informe 2021 sobre els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) a Espanya, presentat el 7 de juny a Barcelona en un acte organitzat pel Servei Jesuïta a Migrants, la Fundació Migra Studium i Cristianisme i Justícia.
L’any 2021 hi va haver menys persones estrangeres internades per la concurrència de diversos factors: la reducció de places en aplicació dels protocols de prevenció del Covid-19, les obres de reforma començades en alguns centres i la impossibilitat d’executar expulsions i devolucions a Estats que tenien tancades les seves fronteres exteriors. Així mateix, els voluntaris van detectar que va augmentar la proporció de persones internades amb ordres d’expulsió.
Les deficiències més greus dels serveis medicosanitaris són la manca de coordinació interadministrativa per tal de conèixer l’historial clínic d’interns derivats des d’altres institucions, les atencions sense intèrpret, el regim d’aïllament en casos de Covid-19, la manca d’atenció als problemes relacionats amb la salut mental i la manca d’emissió i enviament de comunicacions de lesions a l’autoritat judicial corresponent.
“Cal transformar hostilitat en hospitalitat”
MARÍA DEL CARMEN DE LA FUENTE (directora de Migra Studium i coordinadora del Servei Jesuïta a Migrants)
A l’acte hi ha intervingut María del Carmen de la Fuente, directora de Migra Studium i coordinadora del Servei Jesuïta a Migrants, que ha ressaltat que “aquest informe és una eina molt útil per endinsar-nos a la realitat incòmoda dels CIE i constatar com els drets de les persones internades són vulnerats de manera reiterada”. I ha reclamat que “cal transformar hostilitat en hospitalitat”.
Josetxo Ordóñez, advocat a la Fundació Migra Studium i un dels autors del document Territori hostil. Formes diverses d’hostilitat als CIE, ha posat en relleu que “l’opacitat als CIE s’ha aguditzat intencionadament en els darrers temps”. “Totes les persones —ha dit— són dignes de respecte, d’acollida, d’acompanyament. La pandèmia ha palesat la feblesa del disseny de l’atenció sanitària en aquestes centres.”
Per la seva banda, Ana Bosch, advocada a Pueblos Unidos i autora també de l’informe, ha destacat “les queixes del tracte que reben els interns per part de les forces policials”. Les persones internes que voldrien denunciar maltractaments policials troben un munt d’obstacles: conducció a una cel·la d’aïllament, presència policial durant l’examen mèdic, acceleració de la repatriació forçosa, tracte hostil als qui gosen denunciar, dificultats per identificar a les persones responsables, etc.
Santi Bolíbar, voluntari de Migra Studium, ha ofert la mirada humanitària d’aquelles persones que acompanyen els qui estan internats als CIE. “Ja fa cinc anys que vaig aquesta tasca. He acompanyat el fracàs i el patiment de tantes persones en aquests anys…”, ha comentat.