Fent un paral·lelisme amb la situació de temperatures extremes i l’alt risc d’incendi que viu Catalunya, Miriam Feu, cap d’Anàlisi Social i Incidència de Càritas diocesana de Barcelona, ha alertat que també ens trobem en un alt risc d’incendi a nivell social: “Les altes temperatures són les greus conseqüències de la crisi social arran del Covid i les escasses pluges són l’escassa protecció social envers determinats col·lectius”.
L’alt risc d’incendi a nivell social ve donat, d’una banda, per l’augment de l’exclusió social a Catalunya. Segons el darrer Informe Foessa, la població en situació d’exclusió social 2021 era a Catalunya del 29,1% i a la diòcesi de Barcelona del 32%, molt superior al percentatge del conjunt d’Espanya, que era del 23,4%. De l’altra, per l’augment dels preus de les despeses més bàsiques. La previsió de Càritas per al 2022 és que les ajudes econòmiques augmentin un 22%. I això que el 2021 ja es parlava de 2,2 milions d’euros en ajudes econòmiques que van beneficiar 4.622 persones.
Pel que fa als col·lectius més afectats per l’exclusió social, augmenten les famílies amb infants i adolescents (43%) i monoparentals (18%). Pel que fa a les necessitats, es continua arrossegant la precarietat laboral i habitacional, a la qual cosa se suma l’encariment desorbitat dels subministraments més bàsics. “Una habitació de relloguer pot arribar a costar 500 euros o més a la diòcesi de Barcelona”, ha afegit Miriam Feu.
Tal com ha destacat Salvador Busquets, director de Càritas Barcelona, “estem assistint a una escalada permanent i constant de l’encariment de la despesa de la llar”. El 61% de les persones ateses per Càritas Barcelona no disposen d’una llar digna. El 80% en edat de treballar estan a l’atur; i un 16% són treballadors pobres, cosa que vol dir que, malgrat que tenen feina, viuen en la precarietat.
Per tot plegat, des de Càritas, a banda de l’acció social que desenvolupa gràcies a un pressupost de 22,7 milions d’euros i al compromís de 3.150 voluntaris i més de 300 treballadors, es fan un seguit de propostes concretes com ampliar el parc d’habitatge públic i garantir el dret a l’energia; fomentar el treball decent amb polítiques actives d’ocupació i l’autonomia digital, i ampliar la cobertura d’ingressos mínims i prestacions. Una dada: el 88% de les persones acompanyades que han demanat assessorament no ha pogut accedir a l’Ingrés Mínim Vital.
Com cada any, coincidint amb la solemnitat de Corpus Christi, Dia de la Caritat, les Càritas diocesanes presenten les memòries d’activitat anual. Càritas Barcelona ho ha fet el mateix dijous 16 de juny durant una roda de premsa presidida pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de Càritas Barcelona.
L’any 2021 es van atendre un total de 12.560 llars des de l’acció diocesana, cosa que correspon a 27.540 persones. Aquesta acció es complementa amb l’acció de les Càritas parroquials i arxiprestals, amb un total de 27.870 llars ateses, on viuen 65.287 persones. La tendència d’aquest 2022 és que augmenti el nombre de persones ateses. De fet, en el període gener-abril ha augmentat un 8% respecte de l’any anterior.
El cardenal Joan Josep Omella ha destacat que “no podem normalitzar el drama de l’exclusió social, hem d’actuar per construir una societat més cohesionada”, i ha recordat que el diumenge 19 de juny se celebra a les parròquies una col·lecta extraordinària a favor de Càritas.